Het Nederlands fietsfenomeen door buitenlandse ogen

De fiets. Voor Nederlanders mag het dan wel net zo gewoon zijn als de dubbele boterham met kaas tijdens het ontbijt, voor buitenlanders is het nog altijd een fenomeen dat verwondering en nieuwsgierigheid oproept.

Door: Sanne van der Beek

Zo onderzoekt Anna Holligan, BBC-correspondente in Den Haag, waarom Nederlanders in godesnaam zo gek zijn op hun fiets. Ze verwondert zich onder meer over de bevoorrechte positie van de fietser in het verkeer (“the biker is always right”), de bakfietsmoeders, de enorme fietsstallingen onder stations, en de boete die je moet betalen als je je fiets verkeerd parkeert.

Ook Amerikanen kijken vol bewondering naar het Nederlandse fietsbeleid. In onderstaand filmpje van Streetfilms wordt onderzocht welke welbewuste keuzes hebben geleid tot de huidige infrastructuur die perfect is toegesneden op fietsers.

Meer lezen? Klik door naar Stadsleven ‘Waar is mijn fiets?’