Musealisering Amsterdam: slechte of goede zaak?

Toerisme: financiële opsteker of culturele aderlating? Dit was één van de vragen die tijdens de Stadsleven van 27 mei centraal stond. Amsterdam wordt overspoeld door toeristen en dat zal in de toekomst niet minder gaan worden. Zeker niet omdat de binnenstad, en dan met name de grachtengordel, op de werelderfgoedlijst staat. De toeristen roepen een hevige discussie op, niet alleen in Stadsleven, maar ook in de media.

Door: Sanne van der Beek

Zo verscheen op 2 augustus een artikel in Trouw waar de invloed van toerisme op de stad wordt bediscussieerd. Marli Huijer, bijzonder hoogleraar filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Frank Ankersmit, emeritus-hoogleraar intellectuele geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen staan tegenover elkaar.

8083353531_dbc90d75d8_k

Credits: Alper Çuğun

Huijer’s standpunt:

“De toerist is een consument op doortocht. De enige binding die hij heeft met de stad of streek die hij bezoekt, is esthetisch. Hij neemt het werelderfgoed tot zich als een belevenis, een lekker hapje. Hij voelt geen verantwoordelijkheid om het in stand te houden. [..] Zelfs als de toerist het liefst authentieke winkeltjes en eettentjes bezoekt, draagt zijn eigen komst bij aan de prijsstijging van de grond, die ertoe leidt dat op den duur alleen nog grote winkel- en fastfoodketens zich kunnen vestigen.”

Frank Ankersmit verwerpt dit:

“Het is vreemd om te doen alsof het toerisme enkel dingen kapotmaakt. [..] Het toerisme houdt Venetië juist op de been. Zonder toerisme zou in die stad allang geen economisch leven meer mogelijk zijn. Alleen al het peperdure onderhoud van de panden en funderingen zou onbetaalbaar worden. De ligging is prachtig, maar zeer onpraktisch. Dankzij de toeristen kan de stad behouden blijven, en is er tenminste enig leven in de straten.”

Vistory

Vistory app

Alexandra Mientjes schreef op de blog Popup City ook een opiniestuk over de musealisering van Amsterdam. Musealisering, een woord dat veelal een negatieve connotatie heeft (een levende stad in een dood museum veranderen), wordt in de hand gewerkt door de apps als Vistory die historische beelden koppelt aan je GPS locatie of Amsterdam 1850-1940 die historische informatie bevat over meer dan 3500 gebouwen in Amsterdam. Maar buiten de kwestie dat een vitale stad kan blijven steken in haar erfgoed, stelt Mientjes dat we ook kritisch moeten zijn over de verhalen die als erfgoed worden aangemerkt. Welke verhalen worden nu tentoongesteld in ‘museum Amsterdam’? Is dat niet voornamelijk het verhaal van de blanke man van middelbare leeftijd?

Meer lezen?

Klik dan door naar Stadsleven ‘Toerisme in Amsterdam’