Saskia Sassen TED2013: Zijn technosteden echt een slim idee?

Saskia Sassen, een Nederlands-Amerikaanse sociologe en econome, is bekend om vele zaken. Ze is vermaard om haar onderzoek naar globalisering en migratie. Beroemd as auteur rondom urban issues met boeken als  ‘Cities in a World Economy’ en ‘The Global City: New York, Londen, Tokyo’. En bekend als echtgenote van de fameuze socioloog Richard Sennett. Door: Sanne van der Beek Enkele maanden geleden kwam ze echter uit de kast. En dat nog wel op één van de meeste bekeken conferenties ter wereld: TED 2013. Hier bekende ze ronduit een technofiel te zijn. Maar wel één die bewust vragen stelt bij het gebruik van technologie. En met Sassens achtergrond draaien die vragen vooral om de invloed van technologie op onze stedelijke omgeving.

Haar voornaamste zorg draait erom dat een vertechnologiseerde stad geen ruimte laat voor wat Sassen het urban knowledge captical noemt: een innovatiekracht die vanuit onderop komt, vanuit chaos en open eindjes.  Een stad in het keurslijf van harde bits en bytes, zo stelt Sassen, sluit dit soort open source urbanism uit en denkt niet op de lange termijn. Daar komt nog bij dat technologie in snel tempo veroudert, terwijl een vitale stad zich continue vernieuwt en dus flexibel dient te blijven. Bij de toepassing van technologie in het stedelijk landschap is het dus van uiterst belang om de complexe en incomplete structuur van een stad te behouden. Lees en kijk de talk van Saskia Sassen op TED2013 hier.

Meer lezen? 

Klik door naar Stadsleven ‘De Interactieve Stad’