Een poef die tafel wordt: micro-wonen

Klein, kleiner, kleinst. In de stad wordt het leven steeds meer afgestemd op de solo’s. De kunst is om in een overvolle metropool ruimte te creëren voor de stedelijke alleenstaanden. Microwonen is slim wonen – maar ook schipperen. Tracy Metz schreef als opmaat voor Stadsleven ‘Sex in the City‘ een stuk in de Groene Amsterdammer over deze nieuwe vormen van wonen: ‘Een poef die tafel wordt’.

Door: Sanne van der Beek

Kijk trouwens in aanvulling op Tracy’s stuk ook de TED-talk van Kent Larson. Larson stelt dat onze steden eigenlijk gebaseerd zijn op een model uit de jaren 50/60. Maar nu steden steeds dichtbevolkter – in China zullen naar verwachting de komende 15 jaar meer dan 300 miljoen mensen naar de stad verhuizen – en om andere vormen van wonen vragen, moeten we op zoek naar manieren om meer mensen in een stad te huisvesten én de stad leefbaar te houden. Hoe doe je dat? Nou, bijvoorbeeld met inklapbare auto’s en microlofts die volgestopt zitten met robotica en sensoren en zo het woonoppervlak continue aanpassen aan de behoeftes van de gebruikers. Want zoals Larson stelt: ‘I don’t believe in smart homes. I think you need to build dumb homes and put smart stuff in it’.

Lees het hele stuk van Tracy Metz ‘Een poef die tafel wordt.Alleenstaand: Klein, kleiner, kleinst: De megatrend naar microwonen’, hier. Meer lezen? Kijk naar een paar prachtige voorbeelden van microlofts en klik door naar Stadsleven ‘Sex in the City’