EYE: Parlevinkers en Prinsengracht anno 1899

Sinds dit seizoen hebben we het EYE mogen verwelkomen als nieuwe partner van Stadsleven.  EYE zal elke editie een verrassende beeldbijdrage leveren met beelden uit haar collectie. Komende editie zal senior curator Rommy Albers de film Parlevinkers van Ytzen Brusse uit 1949 vertonen.

Door: Sanne van der Beek

Eerst met de roeiboot, later met de motorboot voorzag de parlevinker de schippers in de haven van Amsterdam van allerlei koopwaar. Een bootje volgeladen met levensmiddelen gaat bij schepen langs om hen te voorzien van dagelijkse benodigdheden als brood en melk, maar ook klompen en borstrokken. Het is voor de schippers vaak hun enige mogelijkheid om aan spullen te komen, als zij het schip niet kunnen verlaten. In 2008 heeft de allerlaatste parlevinker van Nederland –  kruidenier Wim van Hooren met zijn schip ‘Time is Money’ – z’n laatste ronde gemaakt over de Maas.

Als voorproefje op deze film is hier de allereerste film te zien die van de Amsterdamse grachten is gemaakt. In één shot van ongeveer een minuut geeft de film Prinsengracht een beeld van Amsterdam anno 1899. Langzaam draait een boot bij de Bloemgracht de Prinsengracht op. Meer informatie over deze film van Emile Lauste is te vinden op de website van Film in Nederland waar veel films en foto’s uit de collectie van het EYE te bekijken zijn.

Meer lezen? Klik door naar ‘Stadsleven – De Natte Stad‘ voor meer blogs over dit onderwerp.