Waterwijsheid: F(l)ood for thought

Tracy Metz is in Stadsleven 31 oktober ‘De Natte Stad’ in gesprek gegaan met Dirk van Peijpe van De Urbanisten en Pieter Jannink van Must Stedebouw over waterwijsheid. Hoe goed en veilig te leven met al dat water in de stad? En welke creatieve ontwerpoplossingen zijn hiervoor te bedenken? Een issue dat maar al te actueel is zo blijkt na de recente overstromingen in Colorado en de heropbouw na de superstorm Sandy waar Tracy 15 September in Buitenhof (vanaf 34.20 min) over vertelde. F(l)ood for thought…

Door: Sanne van der Beek

De superstorm Sandy 2012 was een ware ramp voor de o.a. Jamaica, Cuba en de Verenigde Staten. Maar gelukkig ontspruit er uit al die ellende ook nieuwe wijsheid. Sandy heeft voor altijd de discussie over onze omgang met klimaatverandering veranderd. Een discussie waarin Nederlandse waterwijsheid van grote waarde blijkt te zijn.

Sandy

Zo is Jeroen Aerts, professor water en klimaat risico aan de VU, bijvoorbeeld gecommissiarieerd door New York om hen van advies te dienen bij watermanagment.  In een artikel van Tracy Metz ‘Water lessons from NL to NY‘  is te lezen dat hij in zijn advies vooral inzet op het investeren in hybride oplossingen:

That could mean building storm-surge barriers in the Lower Bay and the East River between Long Island and the Bronx. Such barriers would have to form a semi-open structure to allow the passage of tides and ships. But mega-structures should be combined with stricter zoning and building codes and the protection of vital infrastructure, for example, by building dikes around power plants and moving transformers to higher ground. A year ago, I suggested to the Metropolitan Transit Authority that they build flood doors in the subway tunnels that close automatically when water flows in. There are a lot of relatively simple ways to minimize damage.

Keeping the waterfront open will encourage more innovation. The Dutch themselves are now investigating such an approach for their own country, where 60 percent of the GDP is earned below sea level. Confronted with the ecological flipside of large mega-structures that disrupt the natural balance, Dutch engineers and landscape architects are now working together to devise defense systems that are effective but more in concordance with natural systems. They are lowering dikes to create spillways along the major rivers; designing multifunctional dikes that not only keep the water out, but also create space for houses, roads and recreation; making more space for water retention, for example by adding bypasses to the rivers; and creating flexible urban designs that can accommodate both high and low water.

Een nieuwe waterwijsheid wordt ook gezocht in de grootscheepse ontwerpwedstrijd die momenteel in volle gang is. In Rebuild by Design zoeken tien internationale ontwerpteams naar innovatieve oplossingen en kennis voor de toekomst door vanuit Sandy lessen te trekken. Ook de Nederlanders zijn weer goed vertegenwoordigd: o.a. O.M.A. (het ontwerpbureau van Rem Koolhaas), H+N+S en de Urbanisten nemen deel.

Meer lezen? Lees het artikel ‘Water lessons from NL to NY, (Architectural Record, 2012) van Tracy Metz hier en klik door naar ‘Stadsleven: De Natte Stad‘ voor meer blogs over dit onderwerp.