#Sandy: Iphone foto’s van beroemde fotografen

Veel mensen zullen het zich nog wel kunnen herinneren: de dagen na de superstorm Sandy waarin iedereen probeerde uit te zoeken wat er nu eigenlijk aan de hand was. Door verlies van stroom en overstromingen was het moeilijk te communiceren en nieuwsorganisaties moesten ingenieuze oplossingen bedenken om Sandy te verslaan.

Door: Sanne van der Beek

#Sandy door Benjamin Lowy

#Sandy door Benjamin Lowy

Net als bij andere rampen die de laatste tijd in de wereld zijn gebeurd, vindt de meest vroege en impactvolle verslaggeving dan ook niet via de geijkte nieuwskanalen plaats, maar via social media als twitter en facebook. Bij Sandy speelde het fotomedium Instagram een belangrijke rol. Van de meer dan 90 miljoen Instagram gebruikers uit New York en New Jersey verschenen foto’s van uitgestorven straten, pikdonkere luchten en overstroomde gebieden. Maar ook professionele fotografen gingen de straat op om de verwoestende gevolgen van Sandy met hun Iphones te verslaan.

#Sandy door Michael Christopher Brown

#Sandy door Michael Christopher Brown

De resultaten hiervan zijn te zien in het boek #Sandy dat begin volgend jaar uitkomt en waarvan de opbrengsten geheel gaan naar Occupy Sandy. De artistieke foto’s tonen de mogelijkheden van telefoonfotografie in de verslaggeving van een ramp: niet alleen ben je letterlijk veel mobieler dan wanneer je rond moet zeulen met een complete fotokit, maar ook kun je met een telefoon veel intiemere foto’s maken doordat het gefotografeerde object zich niet ‘gevangen’ in de lens van een enorme fotocamera voelt.

#Sandy door Ruddy Roye

#Sandy door Ruddy Roye

Het boek is hier te bestellen. Meer lezen? Het blog ‘Waterwijsheid: f(l)ood for thought’ toont hoe Nederlandse waterkennis wordt ingezet bij de Rebuild by Design wedstrijd voor de opbouw na Sandy. Klik ook door naar ‘Stadsleven – De Natte Stad’ voor meer blogs over dit onderwerp.

#Sandy door Sam Horine

#Sandy door Sam Horine