NY Times overzicht van plannen wederopbouw na Sandy

Komende Stadsleven ‘De Natte Stad’ zal Tracy Metz met Dirk van Peijpe van De Urbanisten, Pieter Jannink van Must Stedebouw en Koen Olthuis van Waterstudio.NL in gesprek gaan over innovatieve ontwerpoplossingen voor watermanagment. Niet alleen in Nederland is deze discussie momenteel actueel, maar ook met name in New York waar nu in de nasleep van superstorm Sandy met man en macht wordt gezocht naar de beste manieren om de stad te wapenen tegen het water.

Door: Sanne van der Beek

Illustratie door James Dawe, gebaseerd op foto's van The New York Times en Getty Images

Illustratie door James Dawe, gebaseerd op foto’s van The New York Times en Getty Images

In de New York Times van 13 oktober 2013 verscheen een artikel dat een mooi overzicht geeft van de huidige stand van zaken van deze discussie. Na Sandy gaf burgemeester Bloomberg opdracht voor een uitgebreid onderzoek waarvan de uitkomst was dat de totale kosten om de stad te verdedigen tegen een andere orkaan of waterramp op ongeveer 19,5 biljoen dollar zullen uitkomen. New York plant vooralsnog om slim en klein te gaan werken: om overstromingen te voorkomen heeft het nu zo’n 6000 groene infrastructuur installaties op de planning staan in plaats van ‘2 of 3 enorme grijze dingen’:

Mr. Bloomberg dismissed the big wall, with a price tag starting at $10 billion, as “impossibly expensive” and “environmentally unsustainable.” His administration has focused instead on raising street grades and buildings, moving utilities up out of vulnerable basements, keeping insurance affordable for waterfront residents and building up protective dunes and berms. The administration is studying and implementing “soft defenses,” like oyster reefs, wetlands and offshore barrier islands around the city. Mr. Holloway said the city has added “extra levels of treatment” at its sewage treatment plants and speaks of absorbing storm water “at the source, so you don’t have combined sewer overflows.”

Manufactured barriers will be relatively small, and selective. Noting that a huge amount of the water damage caused by Sandy came from “backdoor flooding” that swelled up from unprotected channels, rivers and creeks, Mr. Bloomberg wants to place floodgates and tidal barriers at certain strategic locations, like Coney Island Creek or Newtown Creek between Brooklyn and Queens.

Bekijk ook dit debat met vertegenwoordigers o.a. New York en New Jersey dat georganiseerd werd door de ontwerpwedstrijd ‘Rebuild by Design’ waar veel Nederlandse ontwerpers ook aan deelnemen.

Meer lezen?

  • Lees het hele artikel in de New York Times ‘City of Water’ hier
  • Op de blog ‘The Atlantic Cities verscheen onlangs een artikel ‘New Yorks looming food disaster‘ waaruit de enorme impact van een waterramp op andere systemen in de stad blijkt, zoals bijvoorbeeld de voedselvoorziening
  • Lees het blog ‘Waterwijsheid: f(l)ood for thought’ waarin beschreven wordt hoe Nederlandse kennis rondom watermanagment gebruikt wordt voor de wederopbouw na Sandy en hoe Nederlandse ontwerpers hun bijdrage leven in de ontwerpwedstrijd Rebuild by Design.
  • In #Sandy: Iphone foto’s van beroemde fotografen zijn Instagram foto’s te zien die professionele fotografen hebben gemaakt van de verwoestingen van Sandy.
  • Kijk de documentaire ‘Megastorm Aftermath‘ over heropbouw na Sandy waarin Tracy ook geïnterviewd wordt.
  • Klik door naar Stadsleven ‘De Natte Stad’ voor meer blogs over dit onderwerp.