100 jaar worden in een Blue Zone

Komende Stadsleven ’65 Tinten Grijs’ bekijken we de invloed van het groeiend aantal ouderen op de stad, maar ook omgekeerd: de invloed van de stad op de oudere stadsbewoner. Want is de stad wel de meest geschikte plek om ouder te worden? Onderzoeker Dan Buettner ontdekte vijf Blue Zones, gebieden waar mensen langer, gezonder en gelukkiger leven. Welke lessen kunnen we uit deze gebieden trekken?

Door: Sanne van der Beek

blue-zones

Verhuizen..?

Het bergachtige eiland Sardinië in Italië is de thuisbasis van enkele van de oudste mensen ter wereld. Hier bestaat een eeuwenoude cultuur die zich kenmerkt door traditionele maatschappelijke waarden, respect voor ouderen en loyaliteit aan de familie clan.

Okinawa is een eilandengroep voor de kust van Japan met een groot aantal langst levende mensen ter wereld. De goede gezondheid van de bewoners en hun hoge leeftijd komt volgens de onderzoekers voort uit de cultuur en omgeving.

De leden van de Zevende Dag Adventisten gemeenschap in Loma Linda, Californië wiens geloof een gezond leven onderschrijft, leiden de natie in de langste levensverwachting.

Het klein Grieks eiland, Ikaria, bezit een aantal van ’s werelds langste levende mensen. De onderzoekers ontdekten dat de inwoners van Ikaria drie keer meer kans hebben om 90 jaar te worden, 20% minder kans op kanker, bijna geen dementie hebben, en de helft van het aantal hart-en vaatziekten dat gangbaar is in de westerse wereld.

Een man uit Nicoya, Costa Rica van 60 jaar heeft ongeveer twee keer meer kans op het bereiken van de 90-jarige leeftijd als een man die in de Verenigde Staten, Frankrijk, of zelfs Japan. Costa Rica besteedt slechts 15 procent van wat Amerika uitgeeft aan de gezondheidszorg, maar de mensen lijken er langer en gezonder te leven dan mensen in andere landen.

…of lessen trekken?

Mensen die nogal honkvast zijn hoeven niet te vrezen: je hoeft niet te verhuizen om voor jezelf een blue zone te creëren. Buettner destilleerde 9 voorwaarden hiervoor:

1. Natuurlijke beweging. Inwoners van de Blue Zones leven een omgeving die hen voortdurend stimuleert om te bewegen zonder er bij na te denken. Zo hebben ze bijvoorbeeld weinig mechanische hulpmiddelen voor het werk in huis en tuin. 

2. Ikigai/plan de vida. Oftewel: het hebben van een doel, iets wat je prompt maar liefst 7 jaar extra levensverwachting oplevert.

3. Anti-stress routine. Inwoners uit de Blue Zones hebben een dagelijkse routine om te ontstressen. Zo nemen Okinawanen een ​​paar momenten per dag om aan hun voorouders te denken, Adventisten bidden, Ikarians doen overdag een dutje en in Sardinie doen ze aan een happy hour. 

4. Stop bij 80%. Hara Hachi Bu is een 2500-jaar oude confucianistische mantra die Okinawanen eraan herinnert te stoppen met eten voordat ze helemaal vol zitten. Mensen in de Blue Zones eten hun kleinste maaltijd in de late namiddag of in de vroege avond en eten de rest van de avond niet meer. 

5. Bonen. Tuinbonen, zwarte bonen, sojabonen en linzen: stop het in je dieet en het lijkt alweer wat meer op de diëten van honderdjarigen uit de Blue Zones.

6. Matig alcoholgebruik. 1 a 2 glazen per dag, liefst in goed gezelschap en/of tijdens de maaltijd.

7. Geloof doet leven. Het bijwonen van op geloof gebaseerde diensten minimaal vier keer per maand voegt 4 tot 14 jaar aan de levensverwachting toe. 

8. Heb lief. Bijna alle honderdjarigen in de Blue Zones stellen hun familie en geliefden op de eerste plaats. Ouders en grootouders worden in huis genomen of wonen in de buurt van de woning. Men is trouw aan de levenspartner, zet zich in voor de relatie en besteedt veel tijd aan hun kinderen. Dit kan zorgen voor een 3 jaar hogere levensverwachting.

9. Een gezond netwerk. De langstlevende mensen kozen, of zijn geboren in sociale kringen die gezond gedrag vertonen en bevorderen. Okinawanen creëren bijvoorbeeld ‘moais’- groepen van vijf vrienden die zich voor het leven aan elkaar verbinden en elkaar levenslang ondersteunen. Uit onderzoek blijkt dat roken, overgewicht, geluk en zelfs eenzaamheid besmettelijk zijn.

Meer lezen? Klik door naar Stadsleven ’65 Tinten Grijs’ voor meer leuke filmpjes en blogs over dit onderwerp