New Ageing Architecture

Het bejaardentehuis. Niet iets waar de meesten van ons naar uitkijken. Zo ook niet Matthias Hollwich van HWKN architecten: “There are 17,000 nursing homes in America, and 17,000 reasons to not move into any of them.” Holwich vindt de huidige architectuur voor ouderen deprimerend en besloot te komen tot een alternatief voordat hij zelf in het bejaardentehuis zou belanden: New Ageing Architecture.

Geropolis - HWKN architects

Geropolis – HWKN architects

Holwich hield op PICNIC een vurig pleidooi tegen de huidige manier waarop ouderen weggestopt worden in onze samenleving:

The way we age in America is inhumane and inadequate. We might live a good life after retirement, but the last three years are hell. And we all are in denial. There are 17,000 nursing homes in America, and 17,000 reasons to not move into any of them. In a nursing home people are stored away from society. Some of these places are decorated to seem “home like” with floral wallpaper and vinyl wooden floors, but these homey touches do not disguise the fact that our culture shuns the aged and prefers them out of sight.

Volgens hem gaat het dan ook niet zozeer om het creëren van een fijner bejaardentehuis, maar moeten we als samenleving de manier waarop we denken over ouderdom veranderen:

We have to redesign buildings, we have to redesign cities and we have to rethink how our society is dealing with the elderly. And when I say elderly, I mean actually you and me in e few years from now. Here’s my recommendation to you: declare yourself old early. Start planning the second half of your life with ageing in mind. The dignity of aging needs to be reinstated and we cannot do that by chasing eternal youth.

BOOM - HWKN Architects

BOOM – HWKN Architects

Hoe deze visie nu te vertalen in architectuur die anders omgaat met ouderen? HWKN ontwierp verschillende ontwerpen voor New Ageing Architecture als Geropolis en BOOM. BOOM bijvoorbeeld is een stad waar je makkelijk kunt gaan wonen als je nog niet (zo) oud bent, maar wel de nodige aanpassingen bevat voor ouderen zodat je er je hele leven kunt blijven wonen. Want: wie houdt van verhuizen, al helemaal als je 75 jaar oud bent? Dat is een heel verschil met het gemiddelde aantal verhuizingen die bejaarden moeten ondergaan en waarbij ze telkens de gemeenschap om zich heen verliezen.

Hollwich legt verder uit dat BOOM zo ontworpen is dat men op een natuurlijke manier gestimuleerd wordt tot beweging én men makkelijk in contact komt met jongere generaties, andere culturen en perspectieven: factoren die hij beschouwd als onontbeerlijk om op een gelukkige en gezonde manier oud te worden.

There’s nothing worse than monotone, unattractive environments that create ghetto’s and seggregation something that happens especially in america in retirement communities. We have to fight this with creativity, generational diversity, and with the commitment to see our own age as an investment. Because healthy ageging doesn’t start at the end of age, it starts at the beginning of life.

BOOM - HWKN Architects

BOOM – HWKN Architects

Meer lezen? 

Klik door naar Stadsleven ’65 Tinten Grijs’ voor meer leuke filmpjes en blogs over dit onderwerp.