Waar laten we onze opa’s en oma’s? In Gambia!

Het aantal bejaarden neemt explosief toe. En omdat ze gemiddeld ook nog langer leven hebben die oudere mensen steeds meer zorg nodig. Wat te doen met deze grote groep? In Waar laten we onze opa’s en oma’s (Saskia Diesing en Jorien van Nes, VPRO, 2004) presenteert zorgverzekeraar Igris een onconventionele oplossing voor het probleem van de stijgende zorgkosten voor ouderen: mensen die oud en hulpbehoevend zijn worden naar een lagelonenland getransporteerd, in dit geval Gambia. Door klusjes te doen kunnen ze zogenaamde miles verdienen om een excursie te maken of voor een terugreis naar huis te sparen. Maar, eenmaal in Gambia blijkt dat nog niet zo makkelijk. De film is in z’n geheel hier terug te kijken.

Na de uitzending van de film kwamen tientallen verontruste reacties binnen bij de VPRO. Deze kon de boze mensen gelukkig snel geruststellen:

,,Het was fictie”, zegt programmamaakster Antoinette Grote Gansey. ,,Maar het kan werkelijkheid worden.” Alleen wie volhield tot de aftiteling, kon zien dat het een gedramatiseerde documentaire was. En de huilende bejaarden dan? ,,Figuranten. Ze vonden het heerlijk om te doen.”

Jorien van Nes maakte trouwens twee jaar eerder ook al een satirisch filmpje over ouderen dat voor veel problemen zorgde. Grijs en Groen toont het bejaardenzorgcentrum ‘De Schans’ waar nieuwe bewoners  – Junioren – zich verplicht moeten laten ontgroenen door de Senioren. Bejaarden die voor de grap meededen aan het filmpje werden later op straat boos aangesproken door mensen die het schandalig vonden wat zich allemaal in het zorgcentrum zou afspelen. Gelukkig is het allemaal gewoon fictie en kun je met een gerust hart naar het humoristische filmpje kijken. De korte film (12 min) is hier in z’n geheel te zien.

Meer lezen? 

Klik door naar Stadsleven ’65 Tinten Grijs’ voor meer leuke filmpjes en blogs over dit onderwerp.