Alternatief voor het bejaardentehuis

De nieuwe generatie city-seniors zit in een bijzondere positie wat betreft het kiezen van de plek waar ze hun oude dag door willen brengen. Ze willen geen belasting zijn voor hun familie, vertrouwen de overheid niet genoeg om daarop te rekenen, hebben soms een tekort aan pensioen en willen daarom de traditionele plekken om je oude dag door te brengen vermijden: veel te duur en saai. Ze kiezen liever voor het creëren van nieuwe alternatieve vormen van gemeenschap. Een paar voorbeelden.

9677661863_1e3b79c92c_k

Credits: Ken Ratcliff

Huisgenoten

Het percentage mensen boven de 65 jaar dat alleen woont in de V.S. is 27%, vrij hoog als je dat afzet tegen het gemiddelde percentage van 10% alleenwonenden van de gehele bevolking. Sinds de economische crisis is de interesse in het nemen van een huisgenoot volgens deze reportage van de Columbia School of Journalism gestegen. En de redenen voor het zoeken naar een huisgenoot zijn niet alleen financieel:

Older people, some living alone for the first time, feel happier and less anxious after a home sharer moves in. Simply living with someone who can drive, do household chores and provide simple caregiving can help seniors remain independent longer.

Interpersonal relationships often pose the greatest challenge for home shares, particularly since seniors may have never lived with roommates. The homeowner has to realize that there is some compromise on their part, some loss of privacy

De bejaardencamping

Al eerder schreef Tracy over nomadische ouderen in America die met hun camper – RV- het hele land doorcrossen, een levensstijl die steeds meer aan populariteit wint. Maar wat nu als het door lichamelijke gebreken niet meer verantwoordelijk is om nog langer te rijden? Een bejaardentehuis of intrekken bij de kinderen is zeker voor deze onafhankelijke groep ouderen een nachtmerrie. Het alternatief? De ouderencamping. Net buiten de RV-camping Rainbow’s End in Livingston, Texas, is bijvoorbeeld de Escapees Club gevestigd. Hier zijn 33 campers neergestreken na hun laatste rit en leven in een gemeenschap met elkaar, én met de (medische) ondersteuning die ze nodig hebben.

For $824 a month for one person and $1,236 for a couple, residents at Escapees Care have access to the Care Center, where registered nurses are on call 40 hours a week. They take regular blood pressure readings, clean and dress wounds, help residents with their medication and schedule doctors’ appointments. The monthly payment also covers laundry, transportation and three meals a day in the Care Center’s dining room. More important to most of the 50 or so residents, the community provides a social network, with daily activities like bingo, bluegrass concerts and Wii bowling.

Terug naar de universiteit

Een andere trend van alternatieve gemeenschappen is volgens de New York Times te vinden in het feit dat de zogenaamde ‘life retirement communities’ die traditioneel naast een strand of de golfbaan gevestigd zijn, op of in de buurt van universiteitscampussen neerstrijken.  Ouderen kunnen profiteren van het culturele en educationele programma, alle voorzieningen zoals een supermarkt, wasserette of restaurant zijn lekker dichtbij, er is mogelijkheid tot contact met een jongere generatie en vaak zijn er ook mogelijkheden tot medische hulp. Goedkoop is dit alles echter niet: zo kost een plekje op de Lasell Village campus $250,000 tot $900,000 (waarvan 90% terugbetaald wordt als een bewoner de campus verlaat of sterft), maandbedragen circuleren tussen $2,800 en $7,000. Aan de andere kant is het ‘voor gepensioneerden, door gepensioneerden’ vakken volgen op gerenommeerde universiteiten zoals Harvard juist wel weer redelijk goedkoop en dan ook steeds populairder.

University-based retirement communities offer the educational opportunities, cultural activities and other perks of college settings, and these attractions are luring many aging Americans back to school. “We knew that being around a university would bring a lot to offer in terms of the stimulation, the performing arts and lifelong learning,” Mrs. Perlmutter said. “We’re here for life.”

Meer lezen?