Een huis waar je onsterfelijk wordt

De meeste mensen denken bij hun ideale huis, zeker bij een bejaardentehuis, aan een serene sfeer, gladde muren en vloeren en een logisch ontwerp. Onzin, zo stelt Shusaku Arakawa, een Japanse kunstenaar gebaseerd in New York. Hij en zijn creatieve partner, dichteres Madeline Gins, hebben zogenaamde Reversible Destiny architectuur ontwikkeld die allesbehalve comfortabel en rustgevend is. Maar dat alles met een goed doel in het achterhoofd: onsterfelijk worden.

7006237286_fe424df81d_b

Bioscleave House. Credits: kei-ai

Het Biocleave House op Long Island (USA), in de volksmond: Lifespan Extending Villa, is ontwikkeld op basis van onderzoek op het gebied van experimentele biologie, neurowetenschap, quantum fysica en medicijnen. Arakawa beschrijft het idee achter het ontwerp als volgt:

“People, particularly old people, shouldn’t relax and sit back to help them decline. They should be in an environment that stimulates their senses and invigorates their lives.”

SONY DSC

Bioscleave House. Credits: Kotaro Iwaoka

Het huis heeft als vloer een oneven terrein, rare bochten en onverwachte hoeken in de muren, waardoor men continue naar evenwicht moet zoeken en het lichaam op onverwachte manieren moet gebruiken. De meer dan 40 kleuren waarin het huis is geschilderd, de ramen op verschillende hoogtes en de op vreemde plaatsen geplaatste lichtknoppen zorgen voor een continue lichte desoriëntatie. Arakawa en Gins claimen dat zo het immuunsysteem wordt gestimuleerd, waardoor men in survivalmodus komt en dat dit kan zorgen voor eeuwige jeugd of op z’n minst voor een gezond en gelukkig ouder worden.

Meer lezen? 

Klik door naar Stadsleven: 65 Tinten Grijs voor meer blogs en beeldmateriaal over dit onderwerp.