Design voor oude oudjes

In Stadsleven ’65 Tinten Grijs’ bespreken we morgen het groeiend aantal ouderen in de stad. Er komt een groep actieve ouderen aan die door haar mondigheid, hernieuwd gevoel van zelfredzaamheid en de mogelijkheid om zich te organiseren in collectieven, veel invloed gaat hebben op het aanzicht van de stad. Maar ook de andere groep ouderen – degenen die hulpbehoevend zijn en afhankelijker van anderen door de leeftijd of lichamelijke gebreken – wordt steeds meer zichtbaar in de maatschappij. Zie hier bijvoorbeeld de frisse blik van drie jonge ontwerpers die dit jaar afgestudeerd zijn aan de Design Academy op ‘ouderen ziektes’.

Granny's Finest

Granny’s Finest

Re-covered

Producten die gebruikt worden in ouderenzorg hebben een lage mate van sensitiviteit en tactiliteit. Om het functionele en klinische karakter van deze producten om te vormen, creeërde Anne Feikje Weidema een zachte en zware deken. Re-covered stimuleert de zenuwen door drukpunten op het lichaam te geven. Niet alleen worden hierdoor de sensitiviteit, spieren en gewrichten gestimuleerd, maar het gewicht van de deken heeft k een kalmerend effect op Alzheimer patiënten.

Re-covered door Anne Feikje Weidema

Re-covered door Anne Feikje Weidema

Granny’s Finest

Van de 2,6 miljoen 65+’ers in Nederland is meer dan een miljoen eenzaam tot zeer eenzaam. Het modemerk Granny’s Finest voorkomt eenzaamheid door senioren hun hobby handwerk uit te laten oefenen in groepsverband begeleid door jonge ontwerpers. Jong leert van oud en omgedraaid.

Appeltaart, Schapendraad & Krulpraat

Het is moeilijk contact te maken met een persoon die lijdt aan dementie. Dat kan niet alleen problematisch zijn voor de patiënt zelf, maar ook voor vrienden en familie die graag hulp en steun willen bieden in dit ouderdomsproces. Sanne Ree Barthels merkte dat een intieme setting waar herkenbare activiteiten worden uitgevoerd hierin kunnen helpen. Daarom ontwierp ze Appeltaart, Schapendraad & Krulpraat.

Sanne Ree Barthels

Ze ontwikkelde 3 verrijdbare ’interview settings’, van een keukenblokje om een appeltaart te bakken, een rollatorbank met wol en breinaalden tot een kapstoel. Iedere setting is ontworpen om contact tussen patiënten in verschillende fase van dementie en de bezoeker te faciliteren: verbale communicatie wordt langzaam overgenomen door fysieke intimiteit.

Sanne Ree Barthels2

Meer lezen? 

Klik door naar Stadsleven: 65 Tinten Grijs voor meer blogs en beeldmateriaal over dit onderwerp.