Edward Burtynsky’s waterlandschappen

In Stadsleven ‘De Natte Stad’ van oktober bespraken we de precaire relatie van een stad met water. Hoe zorg je ervoor dat een stad van voldoende water voorzien is, maar niet te veel? Als aanvulling op ons dossier over dit onderwerp aan blogs, achtergrond artikelen en filmpjes dat hier terug te vinden is, een prachtig project van de fotograaf Edward Burtynsky: Water.

Edward Burtynsky - Dryland Farming, Spanje (2010)

Edward Burtynsky – Dryland Farming, Spanje (2010)

Zijn nieuwe boek ‘Water‘ en film ‘Watermark’ (kijk de trailer hier) tonen de invloed van onze consumptiepatronen op het water op deze planeet. Burtynsky toont de verschillende rollen die water speelt in het moderne leven – als een bron van een gezond ecosysteem en energie, als een sleutel element in culturele en religieuze rituelen en als een snel oprakende bron.

Edward Burtynsky - Kassen, Spanje (2010)

Edward Burtynsky – Kassen, Spanje (2010)

De film is geschoten in tien verschillende landen. Zo brengt Burtynsky ‘dryland farming’ in Spanje in beeld, irrigatiegebieden in Texas en de olieramp in 2010 in de Golf van Mexico. Ook toont hij de Ganges Rivier in India, mega-dam constructies in Yangtze. Vanuit een helicopter perspectief creëert hij niet alleen prachtige beelden, maar ook een goed overzicht van de stand van zaken.

Edward Burtynsky - Rijstvelden, China (2012)

Edward Burtynsky – Rijstvelden, China (2012)

Meer lezen?

Kijk meer foto’s uit het boek hier en bekijk de trailer van Watermark hier. Kijk verder op ‘Stadsleven De Natte Stad’ voor meer blogs en beeldmateriaal over dit onderwerp.