Een Van Gogh fietspad dat ’s nachts lichtgeeft

In de allereerste Stadsleven ‘Waar is mijn fiets?‘ bespraken we paradoxale relatie met de fiets. Waar onze fietscultuur in het buitenland vaak als voorbeeld geldt, hebben we in de stad vaak genoeg problemen om het enorme aantal fietsen te regelen en te herbergen. Als aanvulling op ons dossier over dit onderwerp aan blogs, achtergrond artikelen en filmpjes dat hier terug te vinden is, hier een prachtig project van ontwerper Daan Roosegaarde: een Van Gogh fietspad. 

Roosegaarde presenteerde tijdens afgelopen Dutch Design Week in Eindhoven zijn Sterrennacht. In het kort: Roosegaarde neemt een zeshonderd meter lang stuk van de Van Gogh fietsroute, die in totaal 335 kilometer lang is, onder handen. Het stuk wordt opnieuw geasfalteerd, en vervolgens bestrooid met duizenden glow-in-the-dark steentjes. Deze laden overdag op, en geven ‘s avonds licht. En zo kan het fietspad bij de plek waar Vincent van Gogh tussen 1883 en 1885 heeft gewoond in Nuenen, ’s nachts worden verlicht met duizenden lichtgevende steentjes.

Voor het ontwerp van de steentjes gebruikt Roosegaarde een fotoluminiserend poeder dat overdag oplaadt en in het donker urenlang licht geeft. Het pad zal naar verwachting in 2014 in gebruik genomen kunnen worden.

Meer lezen?

Kijk verder op Stadsleven – Waar is mijn fiets? voor meer blogs en beeldmateriaal over dit onderwerp.