Amsterdam, Parijs, Berlijn en New York per drone

Voor Stadsleven ‘De Stad door Andere Ogen‘ laten we een maand lang de stad van een andere kant zien. Nieuwe technologie biedt een manier om de stedelijke omgeving op een frisse manier te ervaren. Zo blijkt de stad door het perspectief van een drone vol verwondering en verrassing te zitten.

Door: Sanne van der Beek

Rustig, bijna majestueus zweeft het boven Amsterdam. Nu eens snel scherend over de daken van het Stedelijk Museum en het Concertgebouw, dan weer langzaam meedeinen met de fietsers op het Leidseplein. Speels kopjeduikelend over de bruggen van de grachten, een enkele verschrikte eend opjagend. Soms de verwonderde blikken van voorbijgangers vangend die verrast lijken dat ze het hot hopic van vele mediaberichten nu eens voor hun neuzen zien zweven. Langzaam bewegend langs de torens van het Rijksmuseum dat zo steentje voor steentje te bekijken is.

Een drone, oftewel Unmanned Aerial Vehicle (UAV) technologie, is een relatief klein, op afstand bestuurbaar luchtvoertuigje, dat tot nu toe voornamelijk in het nieuws is als militair en surveillance wapen. Heftige discussies worden gevoerd omtrent de morele bezwaren rondom de inzet van deze technologie. Temidden van deze discussies heeft de drone echter allang haar weg gemaakt naar de huis-tuin-en keuken liefhebber die maar wát graag de mogelijkheden van de drone uitprobeert voor heel andere doeleinden.

Zo is de eerste videoclip met behulp van een drone al geschoten, kunstenaars schuiven de drone naar voren als dé vertegenwoordiger van een nieuwe esthetiek en tijdens afgelopen Burning Man festival werden zo massaal drones de lucht in gegooid dat het festival dit jaar spelregels opstelde voor het gebruik ervan.

Ook de eerste golf aan korte filmpjes gefilmd met behulp van een drone die de stad centraal stellen is inmiddels binnen. Gemaakt door amateurs en daarom soms een beetje knullig hier en daar, maar toch worden al heel goed de mogelijkheden duidelijk die de drone biedt om de stad op een andere manier te bekijken. Een frisse, speelse blik, vol verwondering over het brede blikveld van de drone die immers zowel prachtige overzichten vanuit de lucht, als minutieuze details van plekken waar je normaal gesproken nooit kan kijken biedt, sensationeel in het gracieuze langzame tempo dat kan worden opgevoerd naar adembenemend snel bochtenwerk. De stad bekijkend door een drone, maakt bewust ervan hoeveel we missen ervan als we met beide benen op de grond blijven kijken.

Meer lezen en kijken?

In de maand december zal voor de speciale ‘online’ editie van Stadsleven ‘De Stad door Andere Ogen’ elke dag een post worden geplaatst waarin bijzondere kijkers en kunstenaars ons idee van wat een stad is uitdagen. Lees ze allemaal terug in ons dossier.

Wil je als eerste weten welke mooie dingen Stadsleven in 2014 in petto heeft? Geef je dan op voor onze maandelijkse nieuwsbrief, en volg ons op facebook of twitter.