Wat maakt een Happy City? Peiling Stadsleven

Tijdens Stadsleven ‘The Happy City’ van 27 januari spraken we over wat er nodig is om van een stad een gelukkige stad te maken. We hielden we onder ons publiek een klein onderzoekje over wat voor hen een gelukkige stad zou maken. Een greep uit de resultaten is hieronder te lezen. Alle suggesties zijn aangeboden aan wethouder Pieter Hilhorst.

5196843736_0b59098241_b

Credits: Bob Bob

Allereerst blijkt dat de ‘hardware’ van de stad, de infrastructuur, die zorgt voor orde, veiligheid en sociale structuren in orde moet zijn:

Gelukkig = Meer werkgelegenheid. Verbetering van het openbaar vervoer, bv vrij ov voor 65+ en minder-validen. Meer groen Een goed verzorgde openbare ruimte met kunst en plekken om te genieten Basisvoorwaarden voor gezond leven: 1. schone lucht, 2 opleiding en opvoeding, 3. duurzaamheid, 4. verenigingen en verbanden, 5. goede regie Meer ruimte voor uitgaansgelegenheden e.d. in mijn woongebied: Nieuw-West – Pete Een stad die uit kleine buitenwijken lijkt te bestaan, waarin kinderen een plek hebben om veilig buiten te kunnen spelen – Janine Innemee Natuurlijke ontmoetingsplekken bv bibliotheken (kennis!), parken en stoeltjes in Vondelpark-Westerpak a la Parc de Luxembourg

Maar belangrijker dan de hardware van de stad, blijkt de software te zijn: de sociale verbanden. En hierbij staan tolerantie en diversiteit hoog in het vaandel voor de Stadsleven-bezoekers bij het creëren van een gelukkige stad:

Een stad met begrip voor de verschillen tussen haar bewoners Keuzevrijheid tussen ‘eenzaamheid’ en gemoedelijkheid en interactie door participatie (sociaal) – Rogier Souverein Een wereldstad op fietsformaat waar ieder zichzelf kan zijn dankzij vertrouwen in medemens – Marijke van Schendelen Amsterdam als clubhuis waar je na hard werken (samen/alleen) samenkomt – Ellen Onrust Diversiteit van de bewoners als kracht en schoonheid beschouwen en stimuleren Ik heb geen tuin, maar ik deel een park Vandaag (druilerig, grijs weer) had ik een geluksmomentje toen ik een donkere mooie man zag in een smetteloos witte broek met een strak overhemd met hoed. Kortom: ik werd blij van het ‘diverse’ straatbeeld. Niet saai, niet voorspelbaar. Verrassend. Ruimte voor iedereen – Edith Krämer Meer vermenging van sociale klassen in de verschillende wijken van Amsterdam – Edward Goossens Hoe de stad gelukkig wordt? As er gemengder gewoond gaat worden en iedereen dan merkt dat met iedereen de contactmomenten fijn zijn, op de fiets, in de rij etc. – Amdeen

Het belangrijkste aspect van het leven in de stad wat mensen gelukkig maakt is de mogelijkheid om op ontdekkingstocht te gaan en verrast te worden:

De mogelijkheid om verloren te raken in de stad. Het gevoel dat er altijd iets te ontdekken is. – Stina van Hoof Jezelf laten verrassen in een levendige omgeving – Anna Stekelenburg Verborgen, verstilde plekken versus nieuwe onverwachte dynamiek – Marjolein Peters Ik kan kiezen: muziek, kunst, veel mensen, markt, chique, natuurpark etc etc Een happy city heeft achter elke hoek ’n verrassing (kunst, parkje, mooi gebouw, pleintje, stadstuin, marktje etc). En in elk geval de rafelrandjes laten bestaan, geen museumbinnenstad! – N de Lint

Voor een gelukkig stadsleven is voor veel mensen helemaal niet zoveel nodig, geluk blijkt echt in de kleine dingen te zitten:

Geluk in de stad is een praatje op straat, in de winkel of in de tram – Caroline Freriks Zingende trambestuurders en fluitende taxichauffeurs – Joanna van de Zanden Als de klanten bij café Hoppe aan het Spui weer vrolijk buiten staan met een biertje: dáár wordt ik vrolijk van! – Jan Kuperus Die ontelbare korte momenten elke dag dat je iets leuks ziet gebeuren en dat iemand anders dat ook ziet en beide waarnemers even oog en glimlach contact hebben – Bob Semeijn

Geluk wordt wellicht gedeeltelijk door stadsmaker en beleid gemaakt, maar voornamelijk voor mensen zelf. Het stadsleven blijkt al veel aspecten te bieden waar mensen van kunnen genieten:

Op zondagochtend op de fiets in de zon over de grachten – Bas van Vieren Wandelen, wandelen, wandelen! – Tijs van den Boomen Kamperen op het daklandschap van Amsterdam Heerlijk kneuterig spontane ontmoetingen en gezellige fietsomgeving. Prachtig die grachten, bootjes en plezier – Gemma Leijs

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Happy City’ voor meer blogs over dit onderwerp.