Afval is voedsel: Cradle to Cradle filosofie

De komende Stadsleven ‘Afval stinkt niet’ van 24 februari gaat over hoe afval tegenwoordig als iets waardevols beschouwd kan worden: iets dat de stad voedt in plaats haar tot last is. Het begin van dit gedachtegoed, of in elk geval een belangrijke invloed hierop, is toe te schrijven aan twee mannen: William McDonough en Michael Braungart en hun Cradle to Cradle filosofie.

Door: Sanne van der Beek

Afval is voedsel

De kern van Cradle to Cradle principe ligt in het concept; afval is voedsel. In hun boek uit 2002 Cradle to Cradle: Remaking the way we make things leggen McDonough en Braungart uit hoe dit werkt: Alle gebruikte materialen zouden na hun leven in het ene product, nuttig kunnen worden ingezet in een ander product. Hierbij zou geen kwaliteitsverlies mogen zijn en alle restproducten moeten hergebruikt kunnen worden of milieuneutraal zijn. In Nederland is hun filosofie bekend geworden door de tweedelige Tegenlicht documentaire uit 2006 (deel 1) en het vervolg uit 2007.

Wees goed in plaats van minder slecht

De Cradle to Cradle filosofie zorgde voor een enorme storm aan reacties, debatten ed, mede doordat het het denken over duurzaamheid behoorlijk op de kop zette. De traditionele methoden voor duurzaam productontwerp richten zich namelijk voornamelijk op het beperken van de schadelijkheid van een product. Dit ‘minder slecht maken’ kan bijvoorbeeld bestaan uit het kiezen van schonere grondstoffen, het zuiniger maken van het product in gebruik, en het optimaliseren voor recycling. Een product wordt hier echter nog steeds bezien in een keten van wieg tot graf van het ontstaan (winning van grondstoffen, productie), gebruik (energieverbruik en verbruik van hulpstoffen zoals waspoeder en benzine) en afdanking (hergebruik en stort). Het revolutionaire van de cradle to cradle – letterlijk: wieg tot wieg – filosofie is dat het niet in deze keten denkt, maar in een eeuwige kringloop waarbij er geen restproducten meer zijn. Het motto, zoals McDonough uitlegt in deze TED-talk is dan ook: ‘Probeer goed te zijn, in plaats van minder slecht!’

Nederlandse Cradle to Cradle projecten

De eerste projecten die volledig worden gebouwd volgens de Cradle to Cradle filosofie worden momenteel over de hele wereld gerealiseerd. Ook in Nederland zijn er enkele projecten te vinden. Bekijk bijvoorbeeld onderstaand filmpje waarin William McDonough het Park 20/20 project bij Hoofddorp uitlegt, een leefgemeenschap van werk-en woonomgeving:

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Afval stinkt niet’ voor meer blogs over dit onderwerp