Thomas Rau: Geen eigendom = geen afval

Het lijkt soms een voortdurend aanzwellend probleem te zijn: de groeiende berg aan afval die stedelingen produceren. Waar laten we het allemaal? De architect Thomas Rau, onlangs verkozen tot Nederlands Architect van 2013 en nummer 4 van de Trouw duurzame top 100, ziet echter een heel eenvoudige oplossing voor ons afvalprobleem: Geen eigendom = geen afval.

Door: Sanne van der Beek

Volgens Rau moeten we van verbruik naar gebruik gaan. “We maken een onderscheid tussen de grondstofwaarde van een gebouw en de gebruikswaarde. Als gebruiker betaal je alleen voor het gebruik gedurende een bepaalde periode. De materialen blijven eigendom van de producent. Aan het eind van de levensduur krijgt hij ze weer terug en dan moet hij er iets mee”, zei Rau in een interview met Trouw, februari 2013

Zo hebben Philips en Rau’s TurnToo samen een ‘Pay per lux’ proef opgestart, waarbij de gebruiker alleen voor de werkelijk verbruikte hoeveelheid licht betaalt en geen eigenaar van de verlichtingsinstallatie zelf is. Het kantoor van architectenbureau RAU in Amsterdam wordt op basis van dit nieuwe dienstverleningsconcept verlicht. In dit concept is Philips de hoofdaannemer, wat betekent dat zowel de installatie van de verlichting als de energienota voor rekening van Philips komen en eigenaar blijft van de producten. Hierdoor kan de gebruiker optimaal gebruik maken van nieuwe innovaties die het verder reduceren van het energieverbruik van verlichting stimuleren. Na afloop van de contractperiode zal Philips de verlichtingsproducten weer terug in het productieproces nemen en de grondstoffen weer hergebruiken. Zo wordt er geen onnodig afval geproduceerd en wordt recycling geoptimaliseerd.

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Afval stinkt niet’ voor meer blogs over dit onderwerp.