Vieze steden: Londen, Parijs en New York

Af en toe lijkt het er misschien niet op,maar eigenlijk leven we tegenwoordig in superschone steden. Tenminste,als je het vergelijkt met de Middeleeuwen.Precies dat doet de drie-delige BBC serie ‘Filthy Cities’ die een blik werpt in de stankboel die Londen, Parijs en New York waren.

Door: Sanne van der Beek

Zo verplaatst Filthy Cities zich in Londen in de schoenen van een putjesschepper die maar liefst zes ton feces verplaatst en onderzoekt het hoe de pestepidemie tot een schoner Londen kon leiden. In Parijs bezoekt de presentator Dan Snow een parfumeur om de stank van het 18e-eeuwse Parijs te herscheppen: ‘Pong de Paris’ en bekijkt hij hoe de continue vuilstroom tot de Franse revolutie heeft kunnen leiden.

In de aflevering over New York worden we meegenomen naar het woelige Manhattan van de Industriële Revolutie. De immigrantenpopulatie zat bij elkaar gepropt in de sloppen van Lower Manhattan, waar  ziektedragende parasieten in de overbevolkte gebouwen welig konden tieren. Ook doet Dan Snow een poging om met negentiende-eeuwse ingrediënten te koken: kledingverf en vloerreiniger, om de stank van bedorven vlees te maskeren.

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Afval stinkt niet’ voor meer blogs over dit onderwerp