Dumpsterdiven: profiteren van de afvalmaatschappij

20.000 broden, 110.000 stuks fruit en 134.000 aardappelen worden in Amsterdam dagelijks weggegooid schreef Samuel Levie al in zijn column over voedselverspilling. Een stuitende hoeveelheid. Vooral omdat veel van dat voedsel gewoon nog bruikbaar is. Denk aan groenten of fruit waar een plekje op zit, of producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken maar die wel nog eetbaar zijn. Dumpsterdivers vissen dit voedsel op uit de afvalcontainers en profiteren én protesteren hiermee tegen de afvalmaatschappij.

Door: Sanne van der Beek

Ze worden vaak vreemd aangekeken, de dumpsterdivers. Het fenomeen dat uit Amerika is komen overwaaien is nog niet helemaal ingeburgerd in Nederland waar men graaien in afvalcontainers met zwervers associeert in plaats van met het idealistische motief van consuminderen dat vaak de beweegredenen van dumpsterdiven is.

Bekijk bijvoorbeeld het interview met de Amsterdamse dumpsterdiver Robin van Stokrom in de Tegenlicht docu ‘Mensen van Nu’.

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Afval stinkt niet’ voor meer blogs over dit onderwerp