River of Herbs: Eetbare kruidenpassage door Amsterdam

Stel je voor: op weg naar je werk pluk je even wat wilde kersen van de bomen in je straat, sla, wilde tomaten en wat peterselie uit het perkje bij je fiets en voila: met je twee bruine boterhammen heb je zo je lunch bij elkaar. Een gek idee? Niet als je het stedelijk herboloog Lynn Shore vraagt die met haar project ‘River of Herbs‘ een eetbare groene passage in Amsterdam wil creëren.

River of Herbs vraagt inwoners van Amsterdam een stukje grond te adopteren, en daar kruiden te planten, stoeptuintjes aan te leggen of een gezamenlijke fruitboomgaard aan te leggen. Het project moedigt mensen niet alleen aan om voor meer eetbaar groen in de stad te zorgen, het wil ook onderwijzen in hoe je dat groen kan onderhouden en zo angst voor het eten van wilde planten wegnemen. Waarom, vraagt Lynn in onderstaande TEDtalk, staan er talloze niet-eetbare kersenbomen in steden maar geen eetbare variant? Waarom worden er geen helende kruiden geplant op de binnenplaats van een ziekenhuis? Waarom leren kinderen niet hoe ze de kastanjes klaar moeten maken die elke herfst van de boom vallen rondom een basisschool?