Tijd naar menselijke maatstaven – Real Time van Maarten Baas

Tijd die weer (letterlijk) tot menselijke proporties wordt teruggebracht. Dat is het idee achter het project ‘Real Time’ van de Nederlandse ontwerper Maarten Baas. Hij presenteert een serie klokken die in eerste instantie de tijd gewoon weer lijken te geven, totdat bij het verspringen van de wijzers iets bijzonders gebeurt waar je wel uren naar kunt blijven kijken.

Door: Sanne van der Beek

Zo is Sweepers Clock bijvoorbeeld een video van twaalf uur waarin de wijzers verschoven worden door vegende mensen.

Grandfather Clock lijkt op een klassieke Friese staartklok. In plaats van een uurwerk is een digitaal scherm te zien waarop iemand de tijd met een stift handmatig bijwerkt, waardoor de illusie wordt gewerkt dat iemand zich in de klok bevindt.

Voor het Zuiderzeemuseum ontwierp Baas de Zuiderzeeklok: een installatie die bestaat uit een film waarin aangespoeld sloophout als wijzers fungeren, die handmatig worden verlegd.

Tot slot ontwikkelde Maarten Baas een Real Time app. Analog Digital Clock laat een LED-klok zien die handmatig wordt bij getekend.