Ziferblat: Pay per minute café

Time is money‘ is een bekende frase waarmee een gerichtheid op productiviteit wordt bedoeld. Maar niet vaak wordt dit zo letterlijk genomen als in Ziferblat, een keten van ‘pay per minute’ cafés.

Door: Sanne van der Beek

Flexwerkers zullen er maar al te bekend mee zijn: het ongemakkelijke gevoel dat je hebt als je je koffie die je twee uur geleden hebt gekocht in het cafeetje waar je aan het werk bent, nog steeds in je handen hebt. Dat is geen probleem meer bij Ziferblat waar klanten zo lang kunnen blijven én zoveel kunnen consumeren als ze willen. Het concept van deze Russische café keten is namelijk dat je betaalt per minuut – 5 eurocent om precies te zijn. De oprichter van de caféketen vat het uitgangspunt als volgt samen:

Everything is free, except the time you spend there. [..] People aren’t paying for consumption; we pay for the space and they pay for the time, so it’s about participation

Ziferblat is een groot succes in Rusland waar 10 vestigingen in de afgelopen 2 jaar zijn geopend en onlangs opende ook de eerste vestiging in Londen haar deuren. Koffie, thee, WIFI en koekjes zijn gratis – het is gasten zelfs toegestaan om zelf voedsel in de keuken te bereiden – zolang je maar een klokje naast je hebt staan. Ziferblat ziet zichzelf zo als perfecte oplossing voor megasteden waar coffices (coffee+ office) de nieuwe werkplekken worden voor veel mensen.

Wat denk jij? Zou jij je meer relaxt voelen, of juist gestresst voelen met een klok naast je kopje koffie?

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Slow City’ voor meer artikelen over dit onderwerp