Creatieve stadsbankjes

De stadsbankjes. Ze worden vaak vergeten als plek waar je even heerlijk kunt bijkomen temidden van de stedelijke drukte. En dat terwijl ze in alle soorten en maten bestaan en direct voor handen zijn. Hier een paar creatieve projecten die de stadsbankjes weer op de kaart zetten.

Door: Sanne van der Beek

Het BankjesCollectief: een groot open lucht café

Stel je voor dat je alle bankjes die mensen voor hun huis geplaatst hebben elke eerste zondag van de maand kunt omtoveren tot een groot openlucht café? Dat is precies wat het project Het BankjesCollectief van WetheCity, Superuse Studio’s, Stadsdeel Oost, Stichting Doen en Cathelijn de Reede voorstaat. Bewoners kunnen zelf bepalen wat ze serveren aan hun gasten, en deze bepalen op hun beurt weer wat ze ervoor betalen. Jesse Jop Jorg van het creatieve bureau WetheCity vertelt de motivatie achter het project dat 1 juni van start zal gaan:

Ik word altijd erg gelukkig van de Amsterdamse Jordaan buurt, met haar vele privé bankjes die voor de deuren staan, waarmee niet alleen het straatlandschap persoonlijk en divers wordt gemaakt, maar wat voor mij ook gastvrijheid symboliseert. [..] Het BankjesCollectief is voor mij een geweldige manier om in contact te komen met mensen die in je buurt wonen. Bankjes kunnen een anonieme stoep omtoveren tot een verlengde van een huiskamer.

Ruilbank: leesvoer in het parkVan 28 juli tot 28 september zagen inwoners van Amsterdam plotseling op rode metalen strippen op verschillende parkbankjes voor de stad verschijnen. Meer dan dat: in die metalen strippen zat dagelijks nieuw leesmateriaal geklemd, van boeken uit de stadsbibiotheek tot het Parool. Wandelaars konden lekker neerstrijken, wat lezen in het zonnetje of natuurlijk zelf een fijn boek of krant achterlaten.

Virgin ‘No ordinary park bench’: een eerste klas vliegtuigstoel

Op een doodgewone dag in Manhatthan, New York, werden vorig jaar juli enkele onwetende bankzitters getrakteerd op een speciale behandeling. De vliegtuigmaatschappij Virgin toverde de bank om tot een eerste klas vlieg ervaring zodra iemand op de bank ging zitten. Niet alleen werden drankjes en voedsel geserveerd, maar ook was een touch screen met film opties beschikbaar die live werden nagespeeld zodra er een keuze was gemaakt. 

Treebench: plaats zelf je bankje waar en hoe je wilt

En vind je dat er nog altijd te weinig bankjes in de stad zijn, of vind je dat ze nèt niet op de juiste plek staan? Dan hang je er toch zelf eentje aan een boom? Rogier Martens voor de stad Amsterfoort ontwierp Tree-bench als onderdeel van zijn ‘Aandeboom serie’. Een tijdelijke pop-up oplossing om snel en modulair een zitsituatie te creëren. Iets wat handig is bij bijvoorbeeld festivals.

treebench 1

Credits: Aan de boom

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Slow City’ voor meer artikelen over dit onderwerp.