Innovatieve parkeeroplossingen voor je fiets

In Stadsleven ‘Waar is mijn fiets?’ ging het over een probleem waar steeds meer grote steden mee kampen: teveel fietsen en te weinig ruimte om ze te stallen. Nu de infrastructuur in steden steeds beter wordt toegesneden op fietsers en ook openbare verhuurprogramma’s waarmee je makkelijk een fiets kunt huren een vlucht nemen, wordt de hoeveelheid mensen die door de stad fietsen alleen maar meer. Maar de parkeermogelijkheden lopen daar lang niet altijd mee in de pas. Enkele nieuwe trends voor het parkeren van je fiets.

Door: Sanne van der Beek

Tokyo: Robots die je fiets stallen

In Tokyo heeft het bouwbedrijf Giken het Eco Cycle Systeem bedacht: volledig automatische ondergrondse fietsenstallingen. Je zet je fiets in de lift en het Eco Cycle systeem plaatst hem op één van de 200 plekken 11 meter onder de grond. Een RFID-tag (radio-frequency identification-tag) zorgt ervoor dat je eigen fiets naar boven komt als je hem weer komt ophalen. 

New York: Instagram om fietswrakken tegen te gaan

Heb je parkeerruimte voor fietsen, staat deze voor de helft vol met kapotte fietsen die allang verlaten zijn door hun eigenaren. Soms staan dergelijke fietswrakken er wel maanden voordat ze verwijderd worden, waarmee ze de begeerde parkeerplek bezet houden. In New York is er daarom een project gestart om de gemeente bewust te maken van deze overlast. Dead Pedal NY is een project dat mensen aanmoedigt om Instragram fotos van deze wrakken te maken, de locatie eraan te hangen en de foto te taggen met #deadpedalny. Dead Pedal geeft dan deze informatie door aan de gemente in de hoop dat deze de fietswrakken sneller verwijderd.

Bitlock: Deel je fiets, spaar een parkeerplek uit

Om het probleem van parkeerplekken voor fietsen op te lossen kun je natuurlijk ook heel simpel denken: hoe minder fietsen, hoe minder parkeerplekken er nodig zijn. Bitlock is een peer-to-peer systeem waarmee je met je vrienden en collega’s makkelijk je fiets kunt delen. Bitlock is een fietsslot waar je geen sleutels voor nodig hebt, maar dat je opent en sluit met je smartphone. Je toegangscode kun je vervolgens ook delen met je vrienden zodat er optimaal gebruik kan worden gemaakt van de fiets. 

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Waar is mijn fiets?’ voor meer artikelen over dit onderwerp.