In 5 minuten 100 jaar grachtengordel

In 2013 werd het bestaan van 400 jaar grachtengordel in Amsterdam gevierd. Een gegeven waar vele discussies , ook bij Stadsleven, rondom de huidige staat van de grachtengordel werden gevoerd. Is de Unesco Werelderfgoed-status de redding of de doodsteek? Hoe zorg je dat de grachtengordel niet vast komt te zitten in musealisering?

Niet alleen werden discussies over het heden en de toekomst gevoerd, ook werd het ontstaan van de grachtengordel uitgebreid onder de loep genomen. Bijvoorbeeld in de animatie van Rudi Nieuwenhuis van Thing.nl en Stadsarchief Amsterdam, dat werd gepresenteerd bij Stadsleven ‘400 jaar Grachtengordel’, waarin de groei van de grachtengordel tussen 1600-1700 op prachtige wijze wordt gevisualiseerd:

Ook nu groeit Amsterdam natuurlijk nog door. Krijg een indruk van deze groei in onderstaand filmpje van Steven Ottens die met de gegevens uit de Wet Basisregistraties Adressen en Gebouwen toont hoe de hoeveelheid huizen groeit per jaar: