Stedelijke afvaleilanden om op te skiën

De hoeveelheid huishoudelijk afval per inwoner ligt al ruim tien jaar rond of boven de 550 kilo per jaar. Een stad produceert dus tonnen afval per jaar, met getallen voor een wereldstad als New York van zelfs 14 miljoen ton. Waar laat je dat afval allemaal? Nou, je maakt er kunstmatige composteilanden van waar buurttuinen in de zomer floreren en in de winter op geskied kan worden. 

Door: Sanne van der Beek

Het is allemaal nog een idee dat het architectenbureau Present presenteerde voor Vision 2020, een meerjarenplan om van de 840 km waterkant van New York een levendige plek te maken. Maar het concept van The Green Loop toont wél hoe je anders over stedelijke afvalverwerking kunt denken. 

Waar het merendeel van stedelijke afvalverwerking buiten de stad plaatsvindt, omdat dat door de grote aantallen intern gewoon niet verwerkt kan worden, plaatst Present juist de afvalverwerking terug in de wijk. In de vorm van kunstmatige eilandjes die afval omzetten in compost, wordt niet alleen de afstand die het vuilnis reist behoorlijk verkort – wat uiteraard weer positief is voor het milieu – maar wordt per wijk ook meer zichtbaar wat er aan afval wordt geproduceerd en is de wijk zelf verantwoordelijk voor de verwerking van z’n afval: ‘Borough Equity’ zoals Present dit noemt. 

Bovendien vormen de afvaleilanden groene oases aan publieke ruimte. Het ontwerp van Present beoogt bovenop de afvalverwerking, die op straatniveau plaatsvindt, parken te plaatsen waar die als buurttuin of recreatiegebied kunnen dienen.

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Afval stinkt niet’ voor meer artikelen over dit onderwerp.