Hoeveel afval creëer jij in 1 week?

Hoeveel afval creëer jij in 1 week? Nou, dat zou je nog eens tegen kunnen vallen qua hoeveelheid. Om aan te tonen dat mensen meer afval produceren dan ze denken fotografeerde Gregg Segal mensen liggend te midden van de hoeveelheid afval die ze in een week creëerden. Pijnlijk nauwkeurig wordt één van de grootste stedelijke problemen aan de kaak gesteld: onze enorme afvalproductie, en dan met name plastic. Hoe krijgen we dit nog allemaal verwerkt?

Door: Sanne van der Beek

Liggen in je eigen afval

Een Amerikaan produceert gemiddeld 2 kilo aan afval, per dag maar is zich daar maar zelden bewust van. Dit gegeven bracht de fotograaf Gregg Segal ertoe een serie foto’s te schieten waarin hij mensen vroeg een week lang hun afval te verzamelen, dat uit te storten en daar midden in te gaan liggen. Over wentelen in schuldgevoel gesproken..

20 meter lang plastic Madonna beeld in Rio

De foto’s van Segal werden een enorme hit op internet. Hopelijk gebeurt hetzelfde voor Plastic Madonna, een 20 meter breed beeld gemaakt van plastic-zwerfvuil en geprint met Europa’s grootste 3d-printer dat enkele Nederlanders tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 wil bouwen. Dit soort projecten zetten aan het denken, maar daarmee is het probleem nog niet opgelost. Met name de grote hoeveelheden plastic die we produceren vormt een gegeven dat nog niet zomaar weggewerkt is.

Plastic vissen

Het Amsterdamse Plastic Whale is de eerste ‘professionele plastic fishing company’ ter wereld. Plastic wordt opgevist uit de grachten van Amsterdam en omgezet met behulp van een 3d printer in designprojecten. Plastic als grondstof, als een gewild object, in plaats van ongewenste vervuiler.

Meer lezen?

afval dossier