Millennials: All work, all play

De veranderingen in werk in de huidige samenleving worden voortgestuwd door een nieuwe generatie werk een nieuwe plek geeft in haar leven. Voor Millennials, zoals deze generatie ook wel wordt genoemd, is het ‘all work, all play’.

Door: Sanne van der Beek

In onderstaand filmpje van het trendwatching onderzoeksbureau Box1824 kun je zien aan de hand van treffende beelden uit films en series hoe onze relatie met werk door de tijd heen is veranderd. Van de babyboomgeneratie die weliswaar lange uren op kantoor maakten om het droomhuis voor het gezin te kunnen kopen maar na werktijd vrij waren, tot Generatie X voor wie werk een statussymbool werd en niet van plan was om tot haar pensioen te wachten tot de beloningen.

En nu zijn we dan bij de Millennials aangekomen, een generatie voor wie werk zingeving is geworden. Als je niet doet wat je passie is, dan doe je iets fout. Een generatie voor wie er geen strakke scheiding is tussen werk en privé, zowel niet in de positieve als negatieve zin. Collega’s zijn je vrienden, pingpongtafels op het werk gemeengoed en werken vanaf een overheerlijk dakterras in Barcelona betekent dat je slim gebruik maakt van de mogelijkheid ‘work is where the wifi is’. Maar ook: 52 procent van alle ‘Millennial werknemers’ voelen zich verplicht om na werktijd hun email te checken, vanuit Disneyland Parijs wordt nog even een conference call gedaan en je email is het eerste wat je checkt als je je ogen opendoet.

Ook in de Tegenlicht documentaire ‘Mensen van Nu’ van Tomas Kaan wordt een treffend beeld geschetst van de houding van de jonge generatie op de werkvloer. Pensioen is een achterhaald concept, vaste werktijden en – plek ook, en rijkdom wordt bepaald in tijd.

Meer lezen?