Reframing ambition: op zoek naar een nieuwe werkbalans

Het klinkt ideaal: de hoge mate van flexibiliteit die het nieuwe werken met zich meebrengt. Je kunt een dagje thuiswerken en tussendoor de torenhoge stapel was wegwerken. Of je neemt de kans om je vriendin in Eindhoven weer even te zien, door een dagje bij haar in het atelier of samen in een Seats2Meet te werken. En wil je woensdag met de kindjes naar de speeltuin? Prima, dan werk je toch zaterdagochtend nog even. Maar al die keuzeopties brengen ook de noodzaak met zich mee tot het stellen van nieuwe prioriteiten om een goede werk/privé balans te houden. De installatie Reframing Ambition verbeeldt deze worsteling.

Door: Sanne van der Beek

Foto: Sebastiaan ter Burg

Foto: Sebastiaan ter Burg

Het nieuwe soort werkdag

Reframing Ambition, een ontwerp van Thomas Lommée en Christiane Högner, toont tot hoe onze nieuwe soort werkdag van de flexwerker eruit ziet. Talloze keuzeopties van zorgen voor je moeder, tot een nieuw koffietentje ontdekken, koekjes bakken met de kinderen of voor je hele gezin een sjaal breien. De flexibiliteit van het nieuwe werken én de mogelijkheden om via nieuwe technologie als het internet zelf je bijscholing te sturen, zorgen voor meer mogelijkheden om je dag op een zinvolle manier in te vullen die bij jouw manier en ambities van leven past.

Foto: Sebastiaan ter Burg

Foto: Sebastiaan ter Burg

Keuzestress

Maar hoe kunnen je, in deze overvloed aan keuzes, je focus bewaren? Hoe kun je de onvermijdelijke beperkingen van tijd en geld wijs inzetten?  En wat voor effect hebben deze nieuwe mogelijkheden op je ambities en je gevoel van falen?  Thomas Lommée verwoordt de keuzestress en wankele balans tussen werk en privé die dit met zich meebrengt als volgt:

De flexibiliteit die het huidige werken met zich meebrengt is heel erg beloftevol, maar je zult er alleen ten volle van kunnen genieten als je duidelijke keuzes maakt. Als je dat niet doet dan creëer je zelf de gevangenis waaruit je juist wilde ontsnappen.

Foto: Sebastiaan ter Burg

Foto: Sebastiaan ter Burg

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Work is where the wifi is’ voor meer artikelen over dit onderwerp.