Robots als bevrijding van werk

Word jij vervangen door een robot? 50 procent kans dat dit gebeurt, volgens een recent onderzoek van Oxford University. Moeten we deze ontwikkeling als een bedreiging zien, of als een volgende stap in de vermenging van werk en privé, waarin werk moet dienen als de vervulling van je passies? Kunnen robots ons wellicht dichter brengen bij werk als fundamentele zingeving?

Door: Sanne van der Beek

Pikt een robot ook jouw baan in?

‘Robots will take your jobs’. Google deze frase en je krijgt tientallen recente artikelen in kranten en opiniebladen over de ontwikkeling dat steeds meer machines en robots op de werkvloer komen. De artikelen ademen over het algemeen angst uit dat robots mensen overbodig maken. En dat is niet zo gek als je een handvol voorbeelden bekijkt waarop robots nu of op korte termijn mensenwerk kunnen gaan vervangen (bron):

  • De zelfrijdende auto’s waaraan bijvoorbeeld Google hard is aan het werken, kunnen vrachtwagenchauffeurs of taxibestuurders vervangen
  • Drones maken het mogelijk om geen levens van piloten meer in de waagschaal te stellen bij gevechts- of verkenningsmisses
  • Ook in de gezondheidszorg komen steeds meer robots op. Zo lijken caredroids in eerste experimenten bijzonder geschikt te zijn voor de verzorging van demente ouderen of zwaar autistische kinderen. En ook in de (oog)chirurgie staat de inzet van robots die met grotere precisie dan menselijke motoriek te werk kan gaan te gebeuren.
  • De Quill robotic journalist haalt feiten uit ruwe data en kan zelfstandig sport en financieel nieuws produceren.

Robot

Meer robots, meer banen

Hoewel er steeds meer robots op de werkvloer zullen komen, is het niet vanzelfsprekend dat ze voor grote werkeloosheid gaan zorgen. Onderzoek toont zelfs aan dat robots voor meer banen zullen zorgen. Zo stelde Amazon, bekend door de Kiva Robot, zelfs 89.000 nieuwe werknemers aan in de afgelopen drie jaar. Ook voorzien de onderzoekers de creatie van nieuwe banen in de productie van de robots zelf. Bovendien kondigde de EU grote investeringen in robotics aan en heeft ze het doel gesteld van 240.000 nieuwe banen in deze sector.

Gouden eeuw: bevrijd van werk

Bovenstaande toont dat we niet automatisch robots op de werkvloer hoeven te beschouwen als een bedreiging. ‘Nee’, stelt Marc Andreessen, oprichter van de webbrowser Netscape, ‘robots zullen er zelfs voor zorgen dat er een nieuwe Gouden Eeuw voor ons aanbreekt’. Andreessen voorspelt dat robots het nare werk voor ons zullen doen, waardoor we niets anders meer te doen hebben dan genieten van kunst, wetenschap en cultuur en ons kunnen wijden aan ontdekken en leren, kortom: werk kunnen aanwenden om ons leven écht zin te geven:

Housing, energy, health care, food, and transportation — they’re all delivered to everyone for free by machines. Zero jobs in those fields remain…It’s a consumer utopia. Everyone enjoys a standard of living that kings and popes could have only dreamed of…Since our basic needs are taken care of, all human time, labor, energy, ambition, and goals reorient to the intangibles: the big questions, the deep needs. Human nature expresses itself fully, for the first time in history. Without physical need constraints, we will be whoever we want to be.

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Work is where the wifi is’ voor meer artikelen over dit onderwerp.