Kleine auto is de bus van morgen – Interview Lucas Verweij

Communicatiebureau Vandejong sprak met onze spreker Lucas Verweij over Stadsleven ‘Hello/Goodbye: de auto in de stad.

WIE BEN JE EN WAT DOE JE?
Ik ben Lucas Verweij. Ik schrijf en spreek over design en ik geef les aan verschillende designscholen in Nederland, Duitsland en Polen. Ik rijd overigens in een doodgewone Duitse stationauto en ik heb een elektrische motor, een Zero.

HOE IS DE STATUS VAN DE AUTO VERANDERD?
De auto is als statussymbool enorm aan het afkalven, bezit interesseert ons sowieso steeds minder. Daar komt bij dat de auto niet meer belangrijk is voor onze identiteitsvorming, die tegenwoordig voor een groot deel online plaatsvindt. De grote waarden die de auto met zich meebracht, vrijheid en mobiliteit, worden niet meer louter door de auto geleverd. Het internet, maar ook de meer toegankelijke luchtvaart, spelen een rol in de immer treuriger wordende status van de auto. Paradoxaal genoeg valt de implosie samen met de vervolmaking van de auto. Nog nooit was de auto zo veilig, zo zuinig, zo sterk, zo betrouwbaar en zo goedkoop. Maar als logisch gevolg daarvan ook nog nooit zo beresaai.

Lucas Verweij

 

WELKE INVLOED HEEFT DAT OP AUTO-ONTWERP?
Er wordt nog niet ontworpen vanuit het verdwijnende statussymbool paradigma. De auto-industrie wil nog niet aan deze werkelijkheid wat betreft het ontwerp van de auto. Alle grote merken zijn echter wel betrokken bij car-sharing formats, omdat ze zich realiseren dat dit wel eens heel groot zou kunnen worden. Ook de gretigheid in de ontwikkeling van elektrische auto’s is een signaal van onderkenning van een veranderend landschap.

WELKE INVLOED HEEFT DAT OP DE STAD?
De stad heeft de laatste 30 jaar meer invloed op de auto gehad dan andersom. Autorijden in de stad is heel vervelend geworden door honderden regels. De auto is een onwelkome gast in de stad: hij hoort niet op het feestje. Daarom mag je hem ook pesten met hoge parkeertarieven, veel drempels en voorrang voor al het overige verkeer. We hebben nu een punt bereikt dat die houding zich tegen de stad aan het keren is. Auto’s willen de stad niet meer in, wat de stad saaier, vlakker en meer voorspelbaar maakt: de stad is definitief het territorium van langzaam verkeer geworden.

WAT VERWACHT JE DAT WE DAARVOOR TERUGKRIJGEN? HOE ZAL DE ROL VAN OPENBAAR VERVOER BIJVOORBEELD VERANDEREN?
Tot op heden krijg ik er een enorme vervlakking van de stad voor terug. Iedereen denkt hetzelfde, doet hetzelfde. Alle restaurants serveren hetzelfde. De stad heeft een Pyrrusoverwinning op de auto geboekt. Als de stad niet uitkijkt, wordt het nog de nagel aan haar doodskist. Veel steden kampen met enorme terugloop van bezoek, welke niet alleen uit de crisis en internetaankoop te verklaren is. Er is meer aan de hand: de stad is meer voorspelbaar geworden, mede door gebrek aan toegankelijkheid voor auto’s. Openbaar vervoer is een concept uit de hoogtijdagen van de auto. De auto leent zich heel erg goed als te delen object, je hoeft hem niet te bezitten. Hij kan beter zijn dan elke bus omdat je bijvoorbeeld niet bij elke halte hoeft te stoppen. De toekomst van collectief vervoer en de auto gaan samenvloeien. Dat saaie, kleine, zuinige autootje is de ideale bus van de toekomst.

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Hello/Goodbye: de auto in de stad‘ voor meer artikelen over dit onderwerp.