Pleidooi voor een Autovrije Grachtengordel – Column Arthur Claassen

Arthur Claassen schreef onder andere voor het NRC een pleidooi voor een autovrije grachtengordel. Is dit moment, 400 jaar na het allereerste begin, het uitgelezen moment om ons te bezinnen op de wijze waarop we in de toekomst willen leven in de grachtengordel? 

Ik zie een grachtengordel voor me waar Amsterdammers in de zomer na het avondeten flaneren langs de grachten en daarvoor de ruimte hebben. Of een tafeltje aan de waterkant zetten en genieten van de zon. Laat de grachtengordel zijn wat het is. Niet een museum, maar een prachtige 17e-eeuwse woon- en leefbuurt. Amsterdam heeft in aanleg het mooiste historische centrum van noordelijk Europa. Waarom benutten we die potentie niet volledig? Misschien is het omdat Amsterdammers meestal haast hebben en daarom niet goed om zich heen kijken, maar als je goed kijkt, dan zie je pas echt hoe mooi onze grachtengordel kan zijn.

Het hele essay is hier te lezen: Arthur Claassen – Pleidooi voor een autovrije grachtengordel.