Een buurt met een goede smaak – Essay Tracy Metz Groene Amsterdammer

Tracy Metz schreef in de Groene Amsterdammer van 16 oktober een essay over hoe eten als bindmiddel kan dienen in de stad. Waar voorheen de woningbouw de motor van de stadsontwikkeling was, wordt in steden als Amsterdam en Rotterdam nu eten ingezet. Een hip koffietentje, een pop-up restaurant, een food truck, een bierbrouwerij. Voor je het weet is een gewone buurt een buurt met een goede smaak geworden, niet bedoeld voor wie er al woonde.

Op deze doordeweekse middag is Coffee Bru aan het Beukenplein in Amsterdam-Oost een happening place. Het heeft alles wat een hip koffietentje moet hebben tegenwoordig: gezonde en toch lekkere broodjes, een groot kleurig bord met daarop in krijt een duizelingwekkend aantal theesoorten getekend. Alleen blanke klanten, de meeste jonge volwassenen, bijna allemaal óf met kinderen op schoot of een laptop op tafel. Het interieur is een gezellig ratjetoe aan tweedehand meubilair en – onmisbaar – een sterke wifi. Op het plein heeft Bru gezelschap gekregen van onder andere Erik’s Delicatessen en het nieuwe barbecuerestaurant Smoking Barrels. Bij café Marmaris aan de overkant zijn de luiken naar beneden.   Binnen is het een andere demografie dan buiten. Op het onlangs vernieuwde en heringerichte plein wordt het straatbeeld bepaald door mensen die wat ouder zijn, die het zo te zien minder breed hebben, vaak allochtonen. Hier in Oost, een buurt in transitie van arbeiders- en immigrantenwijk naar yuppenwijk, is goed te zien hoe eten een nieuwe rol en betekenis in de stad heeft gekregen.

Het hele essay is hier te lezen: Tracy Metz – Een buurt met een goede smaak – Groene Amsterdammer 16-10-2014

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Koffie, bier en chocolade’ voor meer artikelen over dit onderwerp.