Eet de stad met…Joël Broekaert

Tijdens Stadsleven Koffie, bier en chocolade van maandag 27 oktober praten we de belangrijke rol die eten in de stad vervult. De nadruk op producten van lokale afkomst waarbij ambacht weer hoog in het vaandel staat, zorgt voor aandacht voor het specifieke karakter van de stad. Tijdelijke horeca kunnen zorgen voor een revitalisering van een buurt. Liefde voor je stad gaat door de maag.

Joel Broekaert - Foto Martin Dijkstra

Joël Broekaert – Foto Martin Dijkstra

Ook het eten in de stad kent een persoonlijke kant. Daarom vraagt Stadsleven in de serie ‘Eet de stad met..’ bekende eters naar hun eetherinnering aan een specifieke plek in de stad. Deze keer in ‘Eet de stad met…’ Joël Broekaert, journalist en culinair columnist voor NRC/next en Vrij Nederland:

De plee’s schoonmaken, dat is het enige dat ik niet gedaan heb in café De Koe aan de Marnixstraat in Amsterdam. Toen ik tijdens mij studententijd enkele meters verderop in café Weber werkte, gingen we vaak voor de dienst eten in café De Koe. Geen haute cuisine, maar altijd een degelijk bord eten. Eigenlijk viel de keuze altijd op struisvogelbiefstuk met truffelsabayon. Die truffel was natuurlijk gewoon van die goedkope truffeltapenade en de sabayon eerder een Hollandaise dan een sabayon. Maar het was altijd bevredigend.

 

De overstap als barman naar De Koe was snel gemaakt. Daar had ik de vrijheid om onze vaste klanten te vervelen met volledige live-platen van Earth Wind & Fire en foute Amerikaanse countrymuziek. Als enige man in de bediening van het restaurant was het ook altijd prettig samenwerken met de collega’s. En uiteindelijk heb ik daar in de keuken de basics van het horeca-koken geleerd: jus trekken, taart bakken, mayo tikken, dat werk. In die jaren rekende men mij tot het meubilair. Ik kom tegenwoordig veel te weinig meer in mijn oude stamkroeg. Binnenkort ga ik weer eens een daghap nuttigen aan de bar, de hele avond voor het dartbord hangen en vragen of ze nog één keer mijn foute muziek willen draaien.

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Koffie, bier en chocolade’ voor meer artikelen over dit onderwerp.