World Wide Nieuw West – Marjolijn Boterenbrood

Stadsleven ‘Koffie, bier en chocolade’ belicht de rol van eten in de stad. Marjolijn Boterenbrood maakte voor het kunstproject World Wide Nieuw West een portret van de multiculturele ondernemers in de Osdorper Ban. In haar blog vertelt ze over de rol van deze ondernemers en hun producten in de mondiale context. 

Door: Marjolijn Boterenbrood

krantbeeldgr zgoed

Ooit op de Osdorper Ban geweest? In Amsterdam Nieuw West vind je een rij volkomen verschillende winkels naast elkaar. In de levendige plint is het lokale sterk verweven met het mondiale. Hier kun je op wereldreis.

Die wereldreis werd een kunstproject: World Wide Nieuw West (een project van ondergetekende met stichting Werk Spoor in 2012) is een portret van Amsterdam Nieuw West en zijn internationale verbindingen. Het brengt de ondernemers van de Osdorper Ban in beeld als ‘multinationals’. Hier zie, ruik en proef je niet alleen producten van lokale afkomst maar vooral producten en ingrediënten van ver: cassave wordt verbouwd in Suriname en is te koop bij het Surinaams/Indiase eettentje Shiv Roti. Gun powder, zhūcá, een Chinese groene theesoort met een grassige smaak, ligt in de schappen bij de Ikram slagerij. De Turkse bakker haalt het graan voor zijn brood uit Rusland en even verderop haal je ansjovis uit de Zwarte Zee en rozen uit Ghana en Kenia.

wwnw-achter

Filmportretten tonen de prominente rol die de winkeliers spelen in de buurt, hun expertise en hun ondernemerschap. Voor het maken van de filmportretten werkte ik samen met de VPRO/Metropolis en de buurttelevisie. De buitenland-correspondenten van de VPRO/Metropolis maakten de reportages over de oorsprong van de producten van de Amsterdamse ondernemers in de landen waar ze gestationeerd waren, en met de buurttelevisie maakte ik de portretten in Nieuw West. Als besluit van elk portret komt het product in beeld. Dat slotbeeld spiegelt de openingsbeelden van de reportages die in het buitenland zijn opgenomen. Zo koppelt het product de buitenlandse reportages en de buurtfilms aan elkaar. Mondiale thema’s als overbevissing, prijsstijgingen van grondstoffen en de globalisering van goederen- en geldverkeer, worden via een wereldkaart en een website, verbonden met lokale verhalen.

Een wereldkaart met verbindingslijnen naar de herkomst van de producten, laat in een oogopslag zien welke rol de plaatselijke ondernemers spelen in een mondiale context. Een poster van die wereldkaart is ter plekke verspreid in de buurtkrant. De wereldkaart op de website http://www.worldwidenieuwwest.nl/ is verbonden met Google Maps. Als je een van die punten aanklikt, start het filmpje over het product.

Dit kunstproject toont eveneens het belang van de multifunctionele plint die stedenbouwkundige Cornelis Van Eesteren in zijn ontwerpen voor de Amsterdamse uitbreidingswijken integreerde. Die plint blijkt na meer dan 60 jaar nog steeds succesvol als plek voor ontmoeting en economische ontwikkeling. Met hun winkels en kleinschalige productiebedrijven emancipeert de lokale middenstand. De ondernemers hebben ambitie en hun kinderen zijn vaak succesvol. World Wide Nieuw West stelt voor om plekken als deze te ‘vieren’. Een stadsdeelbestuur kan de lokale economie stimuleren door deze winkelstraten te profileren als een geheel. Je kunt dergelijke plekken economisch versterken met een gezamenlijk thema, bijvoorbeeld dit mondiale verband, en ze afficheren als tegenhanger van de grootschalige Zuidas of als de kleinschalige ‘World Wide’ evenknie van Schiphol.

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Koffie, bier en chocolade’ voor meer artikelen over dit onderwerp.