Koffieketens eerder trendvolgend dan trendsettend – Dries Drogendijk

Stadsleven ‘Koffie, bier en chocolade’ belicht de rol van eten in de stad. Planoloog Dries Drogendijk bespreekt in zijn blog de rol die koffieketens zoals Coffee Company al dan niet hebben op een buurt.  Zijn ze wel zo trendsettend als we denken?

Door: Dries Drogendijk  

In 2007 was de komst van Starbucks naar Nederland groot nieuws. In het voorjaar van 2014 was met iets minder tromgeroffel het vertrek van Starbucks uit Amsterdam ‘wereldnieuws’. Laatst stond de concurrent in de belangstelling: de Coffee company had een nieuwe vestiging geopend, op het Javaplein. In de media werd het als voorbeeld gebracht van de gentrification van de Indische Buurt. Maar is het wel zo bijzonder? Helaas niet. De coffee company is eerder trendvolgend dan trendsettend.

 

Gentrification

Wie in de vestigingsvoorkeuren van koffieketens duikt, kan inderdaad de verschuivingen in wijken herkennen. Als je de vestigingen in Amsterdam van Coffee Company met Bagels and Beans vergelijkt zie je echter een interessant verschil. Coffee Company zit veel meer op de al gevestigde locaties. Nieuwe vestigingen zijn geopend op plekken die zich al bewezen hebben als opkomende locatie. Zoals het Javaplein. Hartstikke leuk dat ze daar zitten, maar anno 2014 heeft de Indische Buurt zich allang bewezen als interessant plek voor jongeren en gesettelde stedelingen. Concurrent Bagels and Beans zit vaker en al langer in buurten die zich nog moeten bewijzen: zoals Bos en Lommer en Oost. De vestiging in Bos en Lommer heeft na de opening in het vorige decennium een paar keer last gehad van overvallers, maar is door buurt en stad overeind gehouden. Pas jaren later volgden volgden de concurrenten de route richting Amsterdam West. Of neem de Wibautstraat in Oost. De Bagels and Beans zit daar al 5 jaar. De Coffee Company opende er pas deze zomer de deuren. Pal naast de nieuwe campus van de Universiteit. Niet echt risicovol of trendsettend.

HEMA

Koffieketens als trekker van winkelstraten. Het is niets nieuws onder de zon. Ieder decennium heeft zijn eigen publiekslieveling. Nog niet zo lang geleden deden winkelstraten er alles aan aan om een Hema of Albert Heijn gevestigd te krijgen. Nu dus een koffieketen, Marqt of andere biologische supermarkt. Wie zoekt naar opkomende buurten in de stad, kan beter naar nog niet gevestigde merken en ketens kijken. Daar zijn er veel meer van en ze zijn voor al die koffie minnende Amsterdammers vele malen belangrijker dan Starbucks en consorten. Zo blijf ik kijken hoe het Coffeemania gaat op het Staalmanplein, hard-core Nieuw-West. Dat is nog onontgonnen terrein voor Coffee Company en Bagels and Beans. De echte kunst is natuurlijk om de nieuwe publiekslieveling te vinden, de opvolger van de huidige koffietrend. Is het vintage of de opkomst van de chique kringloop winkel; muesli & havermout als lifestyle; of neemt de gin-tonic rage absurde vormen aan? Over een paar jaar zullen we het weten. Oh ja, dan is er ook nog iets met kwaliteit geloof ik. kunnen we nu eerlijk zijn? Starbucks was toch gewoon niet te drinken? Daar missen we niks aan.

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Koffie, bier en chocolade’ voor meer artikelen over dit onderwerp.