‘De buurt krijgt een toevoeging’- Interview Erik de Kock

Communicatiebureau Vandejong sprak met onze spreker Erik de Kock, eigenaar van Quartier Putain, een koffiebar op de Wallen, over Stadsleven ‘Koffie, bier en chocolade’

WIE BEN JE EN WAT DOE JE?
Mijn naam is Erik, en in de zomer van 2013 ben ik samen met Kees de Koning een koffiebar begonnen op het Oudekerksplein: Quartier Putain Ik heb hiervoor stage gelopen bij Top Notch, de platenmaatschappij van Kees. Tijdens mijn studie Communicatiewetenschappen heb ik altijd bij de CoffeeCompany als barista gewerkt en later als trainer – degene die het personeel opleidt. In die periode heb ik ook gereisd door Zuid-Amerika en hier heb ik koffieplantages bezocht in Brazilië en Ecuador.

voorkantqp.1000x0

WELKE ROL SPEELT PROJECT 1012 HIERIN?
Kees kwam in 2012 in contact met de uitvoerders van Project 1012 via Red Light Radio. Hij kreeg een kantoorpand aangeboden boven een oud-prostitutiepand op het Oudekerksplein 4, met daaronder een horeca-exploitatie die benut diende te worden. Het was niet meer dan logisch dat we daar een koffiebar zouden beginnen. Nu zijn we bijna anderhalf jaar open en schenken we niet alleen onze favoriete koffies, maar organiseren we vanuit Top Notch ook nog allerlei activiteiten rondom de winkel. Denk hierbij aan boeklezingen, videovertoningen, akoestische concerten, exposities en luistersessies.

HOE VERANDERT DE BELEVING VAN HET RED LIGHT DISTRICT MET DE KOMST VAN QUARTIER PUTAIN?
De beleving van de Wallen verandert, maar daar zijn we niet alleen verantwoordelijk voor. Initiatieven als bijvoorbeeld Red Light Radio en TonTon Club dragen hier ook aan bij. Niet alleen op het Oudekerksplein is deze ontwikkeling zichtbaar: de Zeedijk en Warmoestraat worden steeds meer winkelstraten waar voor een breed publiek unieke kwaliteitsproducten verkrijgbaar zijn. Het zorgt ervoor dat, bovenop het unieke aanbod dat er al ligt, de buurt een toevoeging krijgt. Met de jarenlange historie en alle nieuwe initiatieven blijft de Wallen een hele unieke plek die door mensen uit alle delen van de wereld bezocht wordt.

HOE BEÏNVLOED DAT DE TOEKOMST VAN HET RED LIGHT DISTRICT?
De toekomst kan ik moeilijk voorspellen. Het lijkt mij wel heel tof om de eerder beschreven ontwikkeling te zien uitbreiden. Daarbij zie ik ook ruimte voor het behoud van de kenmerken waar de Wallen wereldwijd bekend om staan. Ik zou het zonde vinden als de prostituees en coffeeshops zouden verdwijnen. Wel vind ik dat er meer balans kan komen. Er is dus nog ruimte en behoefte aan nieuwe initiatieven rondom het Oudekerksplein. Denk daarbij niet alleen aan horeca en winkels, maar ook aan ontwerpers, muzikanten, filmmakers en andere creatieven die vanuit de Wallen kunnen opereren. Ik hoop dat deze ruimte de uniciteit van de initiatieven op de Wallen alleen maar zal vergroten.

WELKE INVLOED HEEFT DAT OP DE STAD?
Ik durf te stellen dat het Red Light District de beroemdste buurt van Amsterdam is, in dat opzicht zijn we dus al erg belangrijk voor Amsterdam. Ik denk echter wel dat het de stad goed zal doen als de Wallen een kwalitatieve ontwikkeling doormaakt, zodat ook Amsterdammers er ook een bestemming kunnen vinden. Deze ontwikkeling is dus al ingezet, maar dient nog wel doorgetrokken te worden!

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Koffie, bier en chocolade’ voor meer artikelen over dit onderwerp.