Let’s start CrowdBuilding – Column Tjeerd Haccou

Tjeerd Haccou betoogt dat de leegstand, met name in publieke vastgoed, enorm is, terwijl er ook een groeiend woningtekort is. Met zijn concept CrowdBuilding wordt de leegstand aangepakt door transformatie naar woningen. Met dit online platform kun je op een laagdrempelige manier samen je eigen bouwcollectief starten.

Door: Tjeerd Haccou

crowdbuilding

Iedereen weet het; leegstand is een probleem in Nederland. We horen vaak over de 7 miljoen m2 leegstaande kantoorruimte bij private partijen, maar de getallen bij publiek vastgoed zijn nog groter. Er wordt geschat dat in de komende jaren 20 tot 40 miljoen m2 overheidsgebouwen leeg komen te staan; scholen, buurthuizen, monumenten, brandweerkazernes, etc. Dit is eigenlijk niet te begrijpen omdat we gelijktijdig kampen met een oplopend woningtekort. Door een achterblijvende bouwproductie in de afgelopen jaren heeft bijna geen enkele gemeente haar woningbouw ambitie gehaald terwijl het aantal huishoudens stijgt met 60.000 per jaar.

Er is dus genoeg reden om deze ongebruikte gebouwen op grote schaal te transformeren naar woningen. Maar al zijn er legio mensen die graag in een opgeknapte school, kantoor of brandweerkazerne willen wonen, deze gebouwen worden simpelweg niet aangeboden aan particulieren. Een pensioenfonds of een gemeente die leegstaand vastgoed van de hand wil doen praat namelijk alleen met grote vastgoedpartijen omdat zij zo’n gebouw in een keer kunnen afnemen. Als individuele woningzoekende heb je geen enkele kans om aan tafel te komen. In je eentje kun je zo’n pand namelijk niet betalen en maak je natuurlijk weinig indruk op een gebouweigenaar.

Het zou een heel ander verhaal zijn als je een hele groep mensen kunt mobiliseren die samen met jou in zo’n pand willen wonen. En het wordt helemaal interessant voor een gebouweigenaar als je kunt aantonen dat deze groep ook kapitaalkrachtig genoeg is om het pand en de transformatie te kunnen financieren. Maar waar vind je zo’n groep en hoe kom je er achter welke gebouwen beschikbaar zijn voor transformatie?

Om hier een antwoord op te geven is CrowdBuilding ontwikkeld. Op dit online platform worden leegstaande gebouwen aangeboden die je als woningzoekende kunt volgen en waarvoor je eigen woon-ideeën kunt delen met anderen. Ook zie je wie er nog meer interesse hebben in een gebouw en hoe zij denken over de invulling ervan. Als het klikt kun je samen met hen een bouwgroep starten en via social-media nog meer toekomstige buren betrekken. Zo vind je op CrowdBuilding dus snel mensen met gelijke woonwensen, interesses of zoekgebied en start je op een laagdrempelige manier je eigen bouwcollectief. Zodra de groep groot genoeg is komt het gebouw beschikbaar en kan de herontwikkeling opgestart worden. Vervolgens helpt CrowdBuilding bij het vinden van de juiste partners (architect, bouwer, procesbegeleider, etc) om je plannen tot een succes te brengen.

Op deze manier verlaagt CrowdBuilding de drempel voor gebouwtransformaties en maakt leegstaand vastgoed toegankelijk voor particulieren. Het platform verlegt het initiatief naar de eindgebruiker die, verenigd als collectief, zelf vorm kan geven aan zijn toekomstige woonomgeving. Voor gebouweigenaren biedt CrowdBuilding inzicht in de ontwikkelpotentie van een pand en verlaagt het afzetrisico door op voorhand de vraag inzichtelijk te maken. Bovendien biedt het gemeentes de mogelijkheid om, zonder kostbare tenderprocessen, hun ongebruikte gebouwen op een transparante manier te gunnen aan hun inwoners.

Door online de krachten te bundelen wordt het probleem dat leegstand heet omgebogen tot een kans om het woningtekort te lijf te gaan. Daar is het namelijk de hoogste tijd voor…

Meer lezen?

Kom zaterdag 15 november van 16.30-17.30 uur naar Stadsleven ‘Leeg is het nieuwe vol’ op Kantor en klik door naar ons dossier ‘Leeg is het nieuwe vol’ voor meer artikelen over dit onderwerp.