Van leegstand tot cultureel festival tot herbestemming – Column Nina Pierson

Zaterdag 15 november neemt Stadsleven deel aan Kantor, een festival dat een leegstaand kantoorgebouw een weekend lang omtovert in een plek waar culturele instellingen leegstand tot iets positiefs maken. Nina Pierson, één van de oprichters van Kantor, schrijft over hoe een dergelijk festival het begin kan zijn van grotere positieve ontwikkeling op het gebied van herbestemming. 

Twee jaar geleden staken wij, de 4 jonge ondernemende vrouwen Pauline, Kunna, Annemarie en Nina de koppen bij elkaar. Wij wilden een festival met diepgang organiseren. Een plek waar tijd was voor culturele verdieping en een ruimte waar meerdere kunstdisciplines zij aan zij konden bestaan. Wij wilden een festival organiseren waar culturele instellingen een alternatieve plek kregen om in aanraking te komen met een jonge generatie en waar dezelfde jonge generatie tot in de vroege uurtjes kon feesten om zijn/haar wekelijkse kantoorbaan even te vergeten.

Kantor2

Het Kantor festival: met creativiteit leegstand positief benaderen

Maar toen dit idee uitgewerkt was wisten wij dat wij ook nog een maatschappelijke noodzaak aan het plan moesten toevoegen. Het aanbod van leegstaande kantoorruimte in Nederland is vorig jaar verder toegenomen, met maar liefst 6%. Er staat nu welgeteld 8,32 miljoen vierkante meter te huur of te koop, dat is bijna zeventien procent van het totale vloeroppervlak van kantoren in Nederland. Wij wilden geen oplossing voor het leegstand probleem bedenken maar wel een alternatieve manier bieden om naar leegstand te kijken. Een festival dat leegstand op een positieve manier onder de aandacht zou brengen, en dat begint allemaal met een leegstaand kantoorgebouw.

Inmiddels zijn wij twee jaar verder en toe aan onze tweede editie van KANTOR. Na het succes van vorig jaar bestond er geen twijfel over een volgende editie. Aanstaande vrijdag is het dan eindelijk zo ver. In de Sloot Office in Westpoort, vier verdiepingen a 800m2. Zes jaar geleden werd hier apparatuur voor de zorg gemaakt. Het bewijs hiervan schaart zich in een oud laboratorium op de tweede verdieping. Nu is het drie dagen lang het huis van (bijna) heel cultureel Nederland. Met grote partners als o.a De Nationale Opera, Tropenmuseum, EYE, IDFA, Nationale Ballet, de Kleine Komedie en een bijdrage van het Stedelijk Museum Amsterdam. En partners als Your Lab, School of Life, Cinetree, Food Film Festival, Phaidon en Strawberry Earth die de beleving van elke bezoeker verder uitdiepen. Laat staan het jonge talent die verschillende artcabines, voorheen kantoorhokjes omtoveren tot eigen droomwerelden. En de crème de la crème van de Nederlandse muziek scene komt in de nachtelijke uurtjes hun beste plaatjes draaien. Eigenlijk kan je als KANTOR bezoeker in één weekend doen wat je normaal gesproken in een heel jaar zou doen op creatief gebied. En wie wil dat nou niet, zich verrijken door middel van cultuur op een plek waar je normaal gesproken achter je computer zou zitten?

Kantor1

Creativiteit als zaadje voor herbestemming

 

Even terug naar het begrip leegstand en hoe wij dat zien in relatie tot ons festival. Na deze editie willen wij de lat weer wat hoger leggen voor onszelf. Want dat hoort nou eenmaal bij ondernemerschap. Dit jaar merkten wij al dat de beheerder eigenlijk nog meer interesse had in een lange termijn plan voor zijn pand. Een leven na het festival. En daarmee bevestigde hij eigenlijk al onze vermoedens. Wij moeten verder kijken dan het festival lang is en ons gaan richten op een alternatief bestemmingsplan. Als je het op deze manier bekijkt kan ons festival op de lange termijn wel een kleine pleister op de wond die leegstand heet bieden.

Kantor3

Een bekend gegeven luidt dat stadsuitbreiding altijd begint met kunstenaars. In Londen heb je de onontdekte wijk Hackney. Ooit de plek waar junks en daklozen zich verzamelden en nu een bloeiend gebied met wekelijkse ‘organic food markets’ en om de paar meter een galerie dat werk van established en jong talent exposeert. Het hoeft niet lang meer te duren of de volgens, de juppen en de mensen die gezien willen worden komen. De mensen met geld. En daarna wordt de plek pas echt ontdekt en officieel erkend als deel van London. En dat maakt de stad weer een stukje groter. Hier geloven wij ook in. Misschien kunnen wij met KANTOR festival niet direct een oplossing bieden voor de leegstand maar kunnen wij wel een zaadje planten. Hopelijk brengen wij andere mensen in Nederland op het idee om ook creatieve oplossingen te bedenken voor leegstaande kantoorpanden bij hen in de buurt. Er is vaak meer mogelijk dan je denkt. Wij hopen zelf vanaf volgend jaar ook grotere plannen te mogen bedenken voor het pand waar wij het dan in gaan organiseren. Waarom niet een pop-up restaurant of een studio voor jonge kunstenaars? Een atelier, een tijdelijke bioscoop of broedplaats? KANTOR heeft niet een einde, het is nog maar het begin van iets veel en veel groters.

Meer lezen?

Kom zaterdag 15 november van 16.30-17.30 uur naar Stadsleven ‘Leeg is het nieuwe vol’ op Kantor en klik door naar ons dossier ‘Leeg is het nieuwe vol’ voor meer artikelen over dit onderwerp.