De stad als makers laboratorium – Nathan Wiersma

Tijdens Stadsleven ‘Made here‘ onderzoeken we de terugkeer van ambacht en productie naar de stad. Volgens Nathan Wiersma, initiator van het Amsterdam Maker festival is er een grote rol weggelegd voor de Maker Movement in Amsterdam als dé stad met de infrastructuur en de kennis om als makers echt impact te hebben op de samenleving.

Door: Nathan Wiersma

homepic1

We maken smartphones, apps, zelfstandig rijdende auto’s, design meubels en robots. De huidige techniek stelt ons in staat om via je smartphone de dichtstbijzijnde taxi met de beste rating te bestellen of live iemand in beeld te hebben die duizenden kilometers verderop zit. Maar helaas, we hebben het nog niet echt voor elkaar. Ondanks alle beschikbare grondstoffen en onze collectieve intelligentie zijn we niet in staat bedrijven op te zetten die voorzien in basisbehoeften van de gehele mensheid. Wereldwijd zien we een tekort aan beschikbare woningen, kwalitatief goed voedsel, goede gezondheidszorg, duurzame energie en toegang tot schoon drinkwater, om maar wat zaken te noemen. De enige manier om deze uitdagingen aan te gaan is door samen, vanuit verschillende oogpunten, op zoek te gaan naar oplossingen die we voor onmogelijk hielden.

Werk buiten je eigen hokje

Simpel gezegd moeten we wereldwijd de juiste resources verzamelen en samen gaan werken. Niet alleen out of the box denken maar ook buiten onze individuele box gaan werken. Daarbij gebruik makend van de beschikbare middelen, vaardigheden en kennis. Als een van de initiatiefnemers van het Amsterdam Maker Festival en producent van TEDxBinnenhof zie ik heel veel gepassioneerde en toegewijde mensen werken aan oplossingen voor wereldwijde uitdagingen. Van student tot wetenschapper, van ondernemer tot politicus, van kind tot ambachtsman, allemaal op zoek naar oplossingen.

Amsterdam Maker festival 2013

Amsterdam Maker Festival

Makerbeweging

Al deze gepassioneerde ‘makers’ kunnen we zien als onderdeel van de Makerbeweging: de hedendaagse cultuur die een op technologie gebaseerde uitbreiding van de Do It Yourself-cultuur vertegenwoordigt. Deze maker cultuur onderscheidt zich door toepassing van techniek-georiënteerde activiteiten zoals elektronica, robotica, 3-D printen en het gebruik van CNC-gereedschappen. Ook meer traditionele activiteiten zoals metaalbewerking, houtbewerking, en traditionele kunsten en ambachten vallen onder de hedendaagse makercultuur. Deze subcultuur benadrukt nieuwe en unieke toepassingen van technologieën, en moedigt het uitvinden aan. Er is een sterke focus op het gebruik en het leren van praktische vaardigheden en de creatieve toepassing hiervan. Denken in oplossingen en deze realiseren middels samenwerking, binnen en buiten je eigen grenzen.

Steden als innovatie labs

Deze Makerbeweging zien we vooral in inspirerende stedelijke omgevingen. Zoals burgemeester Van der Laan van Amsterdam terecht opmerkte na zijn bezoek aan San Francisco, Baltimore en New York in het voorjaar van 2014, zijn steden de nieuwe innovatie labs. In steden vinden we de creatieve mensen, de netwerken en de resources die nodig zijn om een nieuwe en zinvolle werkelijkheid te creëren. In deze steden vinden we inspirerende cultuur, vakmanschap, schoonheid en kunst die ons inspireren om op zoek te gaan naar oplossingen evenals entertainment dat onze geesten opent en ons helpt om in de juiste stemming te komen om creatieve oplossingen te vinden. In de oude scheepsloodsen en fabrieken vinden we de omgeving die ons inspireren tot creatie, tot maken. Deze stedelijke omgevingen zijn een broedplaats voor bedrijven die de kennis en middelen hebben om wereldwijde impact te maken en bieden de technische infrastructuur voor samenwerkende projecten en initiatieven op global level. De wereldwijd aanwezige technische infrastructuur stelt deze makers in staat om daadwerkelijk wereldwijd samen te werken aan oplossingen. Ik ben er van overtuigd dat de Makerbeweging steeds meer nieuwe samenwerking op gang zal brengen. Makers stimuleren elkaar om hun kennis te delen. De Makerbeweging is in toenemende mate transparant en er wordt gewerkt volgens het open source principe.

Amsterdam Maker Festival

Amsterdam Maker Festival

De Makerbeweging zou in staat moeten zijn om wereldwijde uitdagingen aan te gaan en oplossingen te vinden. Door schaarse grondstoffen op zo duurzaam mogelijke wijze te gebruiken en materialen te hergebruiken. Door te leren van elkaar en door nieuwe methoden en technieken in te zetten. Met elkaar moeten we er voor te kunnen zorgen dat iedereen kan slapen in een comfortabel huis, dat er gezond voedsel beschikbaar is voor iedereen, dat er voldoende drinkwater is, dat er betaalbare gezondheidszorg is voor iedereen en dat alles met een gebalanceerd energiegebruik. We moeten het alleen doen. En laat ‘We moeten het gewoon doen’ nou net het motto zijn van makers.

Meer lezen?

Kom maandag 1 december naar Stadsleven ‘Made here’ en klik door naar ons dossier ‘Made here’ voor meer artikelen over dit onderwerp.