Lijmen is het nieuwe lassen – Essay Tracy Metz Groene Amsterdammer

Tracy Metz schreef in de Groene Amsterdammer van 27 november een essay over de revival van het ambacht. Productie en fabricage zijn lang gescheiden geweest van de stad. Maar er is een terugkeer van makers naar de stad waar te nemen. Ambacht wordt weer zichtbaar én gewaardeerd. In Stadsleven ‘Made here’ onderzoeken we waarom het label ‘Made in De Stad’ weer iets is geworden om trots op te zijn.

14782821381_226a512e84_h (1)

Credits: 123_456

Nu keert de productie terug naar de stad. Niet meer met stinkende fabrieken, want daarvoor is na de industriële revolutie hinderwetgeving in het leven geroepen, maar in de tussenruimten van de stad: leegstaande hallen, kantoren en scholen, winkelpanden en ook woningen. Beetje bij beetje maakt de beweging naar urban manufacturing de modernistische scheiding van de stad in aparte zones voor wonen, werken en recreëren ongedaan. Natuurlijk worden nog veel van de voorwerpen waarmee we ons omringen geproduceerd in megacomplexen in China of India, maar dankzij digitale productie aan de ene kant en ambachtelijke aan de andere wordt het maken van dingen steeds preciezer, kleinschaliger en persoonlijker – of het nu het 3D-printen van een huis is of het verwerken van wol tot vilt tot warme sloffen

Het hele essay is hier te lezen: Tracy Metz – Lijmen is het nieuwe lassen – Groene Amsterdammer 27-11-2014

Meer lezen?

Kom maandag 1 december naar Stadsleven ‘Made here’ en klik door naar ons dossier ‘Made here’ voor meer artikelen over dit onderwerp.