Het natuurlijke parfum van Amsterdam – Eau d’Amsterdam

In Stadsleven ‘De Stad door Andere Ogen’ dagen bijzondere kijkers, denkers of kunstenaars ons beeld van de stad uit. Saskia Hoogendoorn en Lieuwe Martijn Wijnands, makers van Eau d’Amsterdam, Scent of the Canal Trees, tonen dat je een stad niet alleen met andere ogen kunt bekijken, maar misschien eerst eens moet beginnen met je neus.

Door: Saskia Hoogendoorn en Lieuwe Martijn Wijnands

Wetenschappers ontdekten dat we eerst verliefd worden op iemands natuurlijke geur en daarna pas op iemands uiterlijk en persoonlijkheid. Stel dat dit ook voor een stad zo werkt. Wat is dan het natuurlijke parfum van Amsterdam?

Amsterdam is in de wereld bekend en geliefd om vele redenen, maar slechts weinig mensen weten dat het een ware bomenstad is. In 2012 is Amsterdam zelfs benoemd tot European City of Trees en dat komt vooral door de iep: nergens ter wereld staan zoveel iepen bij elkaar als in Amsterdam, maar liefst 75.000 exemplaren! Ze staan aan de grachten, in de parken en zijn in bijna elke straat te vinden, zo zien we op de iepenkaart van Amsterdam.

Iepenkaart Amsterdam

En zijn de iepen bij toeristen vooral bekend als die prachtige karakteristieke grachtenbomen, Amsterdammers kennen deze bomen vooral van de miljoenen iepenzaadjes die zij elke lente over de stad uitstrooien (zie www.springsnow.nl voor prachtige fotografische, filmische en muzikale impressies van deze lentesneeuw).

Lentesneeuw in Amsterdam, Foto: Giuseppe de Bruijn

Lentesneeuw in Amsterdam, Foto: Giuseppe de Bruijn

Wie nieuwsgierig is naar de natuurlijke geur van Amsterdam, die kan dan ook niet om de iep heen.

Van de boomdeskundige van de stad Hans Kaljee, hoorden we dat dieren, met hun sterk ontwikkeld reukvermogen de iep zelfs tot op drie kilometer afstand ruiken en dat mensen de geur vooral onbewust waarnemen.

Wij gingen op zoek naar deze mysterieuze natuurlijke geur van Amsterdam. Fascinerend wanneer je bedenkt dat wat we (veelal onbewust) ruiken direct naar het limbisch systeem in onze hersenen gaat. En dat zo’n 75% van onze emoties wordt bepaald door wat we ruiken.

Van iep tot parfum, illustratie: Monique Wijbrands

Van iep tot parfum, illustratie: Monique Wijbrands

Samen met geurexpert Tanja Deurloo van Annindriya en onderzoekers & parfumeurs van de Olfactive Design Studio van IFF, één van de grootste parfumhuizen in de wereld, analyseerden we de verschillende natuurlijke elementen van de iep (o.a. bast, hout, bloesem, blad en zaadjes). Met old school technieken als destillatie en extractie en hightech technieken als de Headspace Analyse achterhaalden we de verschillende geurbestanddelen. Iepengeur blijkt zo verrassend genoeg verwant met kokos, salie en kaneel en dat zijn geuren waar heel veel mensen positieve associaties mee hebben. Dus dat kan zeker een reden zijn om verliefd te worden op Amsterdam!

Interessant dan ook dat de Universiteit van Wageningen binnenkort start met nieuw onderzoek naar de positieve effecten van natuur in de stad op mensen en zij daarbij de werking van het reukzintuig en de effecten van natuurlijke geuren mee wil nemen. Wie weet is ‘t wel de geur van de iepen die Amsterdam al eeuwenlang zo’n creatieve en geliefde stad maakt…

In de tussentijd kan iedereen nu overal genieten van de geur van de bomen aan de grachten en met Eau d’Amsterdam ruiken wat we al eeuwen onbewust waarnemen.

Het parfum van Amsterdam: Eau d’Amsterdam, Scent of the Canal Trees / www.eaudamsterdam.com

Het parfum van Amsterdam: Eau d’Amsterdam, Scent of the Canal Trees / www.eaudamsterdam.com

 

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Stadsleven ‘De Stad door Andere Ogen‘ voor meer columns van bijzondere kijkers die je idee van wat de stad is uitdagen.