Grondstof voor het leven – Walter Dresscher

In Stadsleven ‘Made Here’ onderzoeken we de terugkeer van productie en fabricage naar de stad. Walter Dresscher, oprichter van De Natuurlijke Stad, droomt over de invloed van 3D printen op ons dagelijkse leven over 20 jaar. Is materiaal omsmelten en digitale ontwerpen gebruiken de toekomst?

12-07-2035

Felix kijkt naar de grote doos op de gang. Daarin zit zijn vrijheid. Het BioBouwsel© pakket is gisteren geleverd. In september begint hij aan zijn studie Filosofie en Robotica en zal hij naar Amsterdam verhuizen. Als alles goed gaat is zijn kamer volgende week klaar en zal hij geplaatst worden in het centrum. Er is net een nieuwe locatie gemaakt waar hij een plekje voor zijn unit heeft kunnen bemachtigen. Het blijft een mooi idee dat deze kamer de rest van zijn leven met hem mee zal reizen! Gewoon uit elkaar halen en elders weer in elkaar zetten.

21229013198_b28c767ba6_k (1)
Credits: Dennis van Zuijlekom

15-08-2039

De 3d-printer is druk bezig met het printen van de onderdelen van het tweepersoonsbed. In 2035 had Felix met een gelukzalig gevoel zijn doos met grondstoffen geopend en zijn ontwerp in de computer van de 3d-printer geladen. Twee uur later kon hij de onderdelen van zijn eerste eigen bed in elkaar gaan zetten. Het was een erg oubollig ontwerp, denkt Felix als hij aan zijn eerste bed terugdenkt. Dezelfde grondstof is nu vermengd met de grondstof van Sophie, waarvan de printer nu een tweepersoonsbed print. Van het overgebleven BioBouwsel© gaan ze wat nieuwe kopjes printen. Als Sophie terugkomt van vakantie gaan ze samenwonen. Na een tijdje zoeken heeft Sophie een dubbellocatie gevonden waar ze hun units aan elkaar kunnen koppelen. Ze moeten nog een inventarisatie maken van al hun spullen, want ze hebben veel dubbel. Alles wat over is, zal worden omgesmolten. Wie weet hebben ze dan genoeg grondstof voor een mooie nieuwe kast.

12-03-2044

Ze zitten al uren met z’n tweeën ontwerpen te bekijken voor babybedjes. Over 4 maanden is het zover! Felix heeft extra grondstof besteld om hun huidige bed om te smelten en een goede combinatie met een co-sleeper te kunnen printen. Er zijn heel veel mogelijkheden, en dat maakt het des te moeilijker om te kiezen! Nadat de drone de extra grondstof had geleverd werd het tijd om een keuze te maken. Na veel wikken en wegen kozen ze een ontwerp van een bekende designer. Dat was wel iets duurder dan alle open-scourceontwerpen, maar het is toch leuk om iets bijzonders in huis te hebben. Ze hebben allebei net een fulltime baan voor 20 uur per week en kunnen zich een mooi ontwerp veroorloven. Hun uitbreiding unit laat nog even op zich wachten, maar dat is geen punt, want ze hebben nog een paar maanden om alles in orde te maken.

 06-08-2062

Toch een gek idee, dat Zélie morgen het huis uit gaat… Sophie en Felix zitten samen op de bank en kijken naar de doos op de gang. Zo’n doos hadden ze zelf ook allebei toen ze op kamers gingen. Wel bijzonder dat de spullen van Omaatje uiteindelijk bij Zélie terecht komen. Een paar dingen wilde ze graag behouden en zijn dus niet omgesmolten. Verder was er genoeg grondstof voor de meubels die Zélie nodig heeft. Felix loopt naar het raam en kijkt naar de stad. Wat is er toch veel veranderd sinds hij met zijn doos het huis van zijn ouders uitliep. Gelukkig blijven sommige dingen wel hetzelfde…

Meer lezen?