Kinderen tekenen hun ideale straat

We hebben veel volwassenen gesproken over ‘Opgroeien in de Stad’, maar wat vinden de kinderen er eigenlijk zelf van? Stadsleven stagiaire Judith de Bie vertrok daarom maandag 19 januari richting haar oude basisschool voor een tekenopdracht: Hoe ziet je ideale stadsstraat er uit?

Door: Judith de Bie

We vroegen de leerlingen van de bovenbouw (klas A, in de leeftijdscategorie van 9-11 jaar) van basisschool de Pinksterbloem aan de Weesperzijde hun ideale straat te tekenen in groepjes van 3 of 4. Om de ideeën goed op gang te brengen kregen ze eerst 10 minuten nadenktijd zonder papier en potlood om vervolgens een half uur hard aan de slag te gaan met deze mooie fantasieën. Als het aan de kinderen ligt verplaatsen we ons via trampolines en glijbanen en zijn er overal zwembaden! Hierbij de 8 tekeningen met een korte uitleg:

Quintin, Siloam, Sol, Daan

Quintin, Siloam, Sol, Daan

Groepje 1 besloot een kruispunt te maken met 4 buurten. In de bovenste twee buurten zijn er geen regels en mag daarom alles. In de onderste buurten kun je zwemmen in een cola rivier en wonen.

Anna, Hafsa, Chaymae

Anna, Hafsa, Chaymae

De ideale straat van groepje twee heeft mooie grachtenhuizen, en park een een zwembad. Tevens kun je met een glijbaan van het zwembad naar het park.

Binck, Jan, Koen

Binck, Jan, Koen

In de ideale straat van groepje 3 verplaats je je via waterfiets in plaats van gewone fiets en je kunt natuurlijk ook lekker gaan zwemmen. Verder zijn er voorzieningen zoals de snoepwinkel, bioscoop, supermarkt en zwembad. Stadsbewoners verplaatsen zich van huis naar huis via trampolines.

Puk, Eva, Kato, Fien

Puk, Eva, Kato, Fien

De ideale straat van groepje 4 is een echt speelparadijs met een levensgrote chocoladefontein, enorme glijbanen, ballenbakken, zwembad en boomhut. Er zijn veel winkels in de buurt en het is mooi groen.

Teun, Berk, Julien, Anoniem

Teun, Berk, Julien, Anoniem

Groepje  5 verplaatst zich via de vliegende tram, wat een combinatie is van een limousine en een vliegtuig.

Kasper, Max, Hendrik

Kasper, Max, Hendrik

In Pro City van groepje 6 verplaats je je via een loopband. Het heeft erg mooie huizen en zeker de kartbaan en de glijbaan zijn niet te missen. Je kan met een waterglijbaan niet alleen de stad doorkruisen, maar zelfs het hele land door. Utrecht is slechts een slide away!

Nick, Adam, Juda, Maarten

Nick, Adam, Juda, Maarten

De ideale straat van groepje 7 is helemaal gericht op aliens en uvo’s.

Sarah, Foebe, Iza, Susie

Sarah, Foebe, Iza, Susie

In de ideale straat van groepje 8 kun je met een glijbaan van huis naar huis. Tevens kun je dan weer met glijbaan het zwembad in. Er is ook een groot voetbalveld.

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Stadsleven ‘Opgroeien in de stad’ voor meer blogs over dit onderwerp.