Een winters lichtfeest- Column Felix Guttmann

Stadsleven ‘After Dark’ onderzoekt het nachtleven. Sinds drie jaar licht het Amsterdams Light Festival de stad ’s winters op een sfeervolle manier op. In deze column beschrijft Felix Guttmann, directeur, de visie achter Amsterdam Light Festival en wat het aan de stad Amsterdam toevoegt.

Oog in oog met een ring van licht

Je fietst door winters Amsterdam en plotseling sta je oog in oog met een grote veelkleurige ring van licht om een brug. Was die er gisteren ook al? Nee, realiseer je je in een flits, het Amsterdam Light Festival is weer begonnen! Heerlijk, wat zou er nog meer zijn? Deze blijde verrassingen willen we de bewoners van de stad bieden. Want wat kan die winter donker en lang zijn…

Foto: Janus van den Eijnden

Foto: Janus van den Eijnden

Winter: deprimerend donker en toeristisch onderbezet

Amsterdam is één van ’s werelds meer leefbare steden. Voor bewoners en voor bezoekers. Waar zit ‘m dat in? Leuke winkels, mooie musea, goede restaurants, gevarieerde economie, veel studenten, gezellige mensen, en vooral een fantastische sfeervolle openbare ruimte. Daarom bruist de stad de hele zomer en genieten we met z’n allen van al die mooie dingen die deze stad zo levend maken.
Maar aan het eind van de herfstvakantie gaan de terrassen naar binnen, en trekken de bewoners zich terug achter de voordeur. En de dagen worden steeds korter. De Amsterdamse winter kenmerkte zich tot voor kort door twee dingen: deprimerend donker voor de bewoners en ongekend onderbezet voor het toeristisch bedrijfsleven.

Amsterdam Light Festival amstel

Met het Amsterdam Light Festival streven we deze beide problemen te verlichten met kunst. We vangen drie vliegen in één klap: we organiseren het festival in de allereerste plaats om onszelf, de bewoners van de stad, door de winter heen te helpen. Door de openbare ruimte gedurende een langere periode te verfraaien met lichtkunst maken we de winter draaglijk en gezelliger. ‘Wow, het heeft me echt geraakt.’ Dat is het mooiste compliment dat je als festival-organisator kunt krijgen.

De stad als podium voor lichtkunstenaars

We nodigen – veelal jonge, internationale – kunstenaars uit om mooie dingen te doen, die de pracht van de stad in de schijnwerpers zetten. We bieden een podium voor deze moderne vorm van kunst, waardoor dit aanstormend talent -en de lichtindustrie- de gelegenheid krijgt om te laten zien wat er -mede door de LED-revolutie- allemaal mogelijk is geworden met licht. De kunstenaars staan daarbij centraal: we dagen ze uit om met hun creativiteit gebruik te maken van de ongekende variaties die het spel met modern licht in de openbare ruimte kan bieden. En zo hebben we kunnen dromen bij het spookschip, glimlachen bij het dansende paar in de mobile van staaldraad, gespeeld met de vlinders, zijn we gewaarschuwd door de Big Data Sphere en zijn we betoverd door een boven de Amstel zwevend net. Het thema van komend jaar is Vriendschap, in het kader van het komende Nederlands voorzitterschap van de EU.

Win-win voor bewoners, bedrijfsleven en kunstenaars

Als we de bovenstaande twee doelen goed bereiken, dan leidt dat er toe dat we ook ons economische doel halen, nl. meer bezoekers aan winters Amsterdam. Bezoek in een periode dat de stad de ruimte heeft, de zo door de stad gewenste spreiding in tijd.

Kortom het Amsterdam Light Festival biedt een win-win: bewoners, bezoekers, bedrijfsleven en kunstenaars genieten elk om hun eigen reden. Eind november begint het weer. Was het maar vast weer winter…

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Stadsleven ‘After Dark’ voor meer blogs en columns over dit onderwerp.