In een ander licht – Essay Tracy Metz

Tracy Metz schreef in Het Parool van 23 maart 2015 een essay over het thema ‘After Dark‘. Een stad leeft namelijk niet alleen overdag, ook ’s nachts wordt er gewerkt, gefeest en geconsumeerd. Zonder goede verlichting zou dit niet mogelijk zijn.

Nederland is één van de lichtste landen ter wereld – geen wonder, aangezien het ook het dichtstbevolkte land is in de Europese Unie. Sinds de uitvinding van het elektrische licht, zo’n 120 jaar geleden, is de duisternis steeds verder teruggedreven. Astronaut André Kuipers zag vanuit de ruimte hoezeer de westerse wereld zich met licht aftekent. Dat heeft vele voordelen gebracht, maar we ontdekken in toenemende mate de nadelen. Worden we wel veiliger met al die straatverlichting, al helemaal met het unheimische blauwe en groene led-licht? Raakt ons dag- en nachtritme niet in de war van zo veel licht?

5912946760_becca2264e_b (1)

Credits: Eric Fischer

 Het hele essay is hier te lezen: Tracy Metz – After Dark – Parool 23 maart 2015

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Stadsleven ‘After Dark’ voor meer blogs en columns over dit onderwerp.