Moneyless man: Leven zonder geld is onbetaalbaar

In Stadsleven ‘Show me the money’ onderzoeken we de geldstromen in de stad. Mark Boyle, aka de moneyless man, toont door geldloos te leven aan waar de problemen in ons financiële systeem zitten.  Door: Sanne van der Beek Geld, een noodzakelijk kwaad. Iets dat je nu eenmaal nodig hebt om van te leven. Toch? Absoluut niet, stelt Mark Boyle, aka de moneyless man, die 2,5 jaar zonder geld leefde. En niet alleen overleefde hij dat prima, sterker nog: het adagium ‘geld maakt niet gelukkig’ bleek een keiharde waarheid te zijn.

Als afgestudeerd econoom lijkt Boyle niet de logische keuze om een geldloos leven te gaan leiden. Hij geeft Gandhi de schuld met z’n quote ‘Be the change you want to see in the world’ die tijdens een avondje filosoferen tot de realisatie leidde dat allerlei grote problemen in de wereld, milieuvervuiling, kinderarbeid, het opraken van grondstoffen – het gevolg zijn van een fundamenteel probleem met hoe we met geld omgaan.

Geld als rookgordijn dat gevolgen consumptie verbloemt

We leven in een gelddelusie, stelt Boyle. Doordat geld als een soort rookgordijn functioneert kunnen we niet meer zien welke gevolgen onze aankopen op andere mensen en onze omgeving hebben.

The degrees of separation between the consumer and the consumed have become so wide that we’re now completely unaware of the destruction and suffering that is embodied in the ‘stuff’ we buy.(bron)

Geld schept volgens Boyle een afstand tussen mensen in een gemeenschap, omdat er een illusie van afgescheidenheid gecreëerd wordt. Je zoekt water, voedsel, muziek en gezelligheid niet meer via de gemeenschap, maar van bedrijven. Dus besloot Boyle om geldloos door het leven te gaan om dit rookgordijn door te prikken en de afstand te overbruggen. Immers, als je zelf je producten creëert, denk je wel twee keer na voordat je iets weggooit:

Take this for an example. If we grew our own food, we wouldn’t waste a third of it as we do today. If we made our own tables and chairs, we wouldn’t throw them out the moment we changed the interior décor. If we had to clean our own drinking water, we probably wouldn’t use it down our toilets.(bron)

Tijd als belangrijkste bezit in plaats van geld

Tijdens de 2,5 jaar dat Mark geldloos door het leven ging werd tijd het belangrijkste bezit in z’n leven. Immers, waar de aankoop van een brood voorheen een kwestie was van een minuutje, kostte hem het bakken van een brood uren. En zeep, papier en inkt duurt zelfs nog langer. Maar de voldoening die hij eruit haalt is, tjsa, onbetaalbaar. En of hij dan niks miste tijdens z’n geldloze bestaan? Nou..

I’m often asked what I miss about my old world of lucre and business? Stress? Traffic-jams? Bank statements? Utility bills? No chance. But then again, there is the odd beer at the bar with my friends …

Meer lezen?

Klik door naar ons dossier ‘Stadsleven ‘Show me the money’ voor meer blogs en columns over dit onderwerp.